szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

José Sócrates megbízott portugál kormányfő péntek este José Sampaio államfővel folytatott megbeszélése után újságírók előtt bejelentette, hogy megalakította kormányát, amelyben 16 miniszter lesz.

"Ez egy erős, tehetséges és szakértő személyekből álló kormány, amely a portugáloknak a demokratikus intézményekbe és országuk gazdaságába vetett hitének helyreállításán munkálkodik majd" - közölte José Sócrates, a Szocialista Párt főtitkára.

A kormányalakítással megbízott szocialista politikus a 63 éves Diogo Freitas do Amaralt, az ENSZ-közgyűlés egykori elnökét (1995-96), volt külügyminisztert bízta meg a külügyminisztérium vezetésével. 

Luis Campos e Cunha közgazdász, a jegybank egykori kormányzóhelyettese kapta a pénzügyminiszteri tárcát. A kormány második embere államminiszteri beosztásban Antonio Costa európai parlamenti képviselő lesz, aki a belügyminiszteri teendőket is ellátja. A gazdasági tárcát Manuel Pinho, a Banco Espirito Santo bank igazgatótanácsának tagja irányítja.

A leendő kormánytagoknak a Szocialista Párt által közzétett névsora szerint az új kormányban nyolc szocialista és nyolc független miniszter lesz. Az új miniszterek közül nyolcan különböző feladatokat láttak el Antonio Guterres volt miniszterelnök szocialista kormányaiban (1995-2002).

Az új kormány várhatóan március 12-én teszi le a hivatali esküt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Győztek a portugál szocialisták

Történelmi győzelmet arattak és a parlamentben abszolút többséghez jutottak az ellenzéki szocialisták a vasárnapi, előrehozott parlamenti választásokon Portugáliában.

MTI Világ

Lemondott a portugál kormány

Lemondott a portugál kormány, és a jövő év elején esedékes parlamenti választásokig már csak ügyvezető testületként végzi feladatát.

MTI Világ

Portugália: a szocialisták nyerhetnek

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a szavazók negyvenöt százaléka szándékozik az ellenzéki szocialistákra adni voksát a vasárnapra kitűzött, előre hozott parlamenti választásokon.

Lánya indulhat a motorbalesetben elhunyt fideszes körzetében

Lánya indulhat a motorbalesetben elhunyt fideszes körzetében

A járvány miatt megvágják a létszámot az ELTE kollégiumaiban

A járvány miatt megvágják a létszámot az ELTE kollégiumaiban

A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár

A Facebooknál 2021 nyaráig nem kell bemenni az irodákba, és még extra pénz is jár