szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tüntetők elfoglalták el a kirgiz kormány székhelyét Biskekben csütörtökön. Aszkar Akajev kirgiz elnök időközben aláírta lemondását - közölte Feliksz Kulov kirgiz ellenzéki vezető.

A kirgiz ellenzék vezetői csütörtökön megkezdték első tanácskozásukat a biskeki kormányszékházban, amelyet az ellenzéki tüntetők kerítettek a hatalmukba. A megbeszéléseken több más ellenzéki vezető mellett jelen van Kurmanbek Bakijev volt kormányfő és Roza Otunbajeva volt külügyminiszter - jelentette a helyszínről az orosz Interfax hírügynökség. A kormányzati épület előtt ellenzéki hívek ezrei tanyáznak, s a tömeg szemtanúk szerint egyre nő.

Az ellenzéki tüntetők elfoglalták a kirgiz kormány székhelyét, kitűzték a nemzeti zászlót és kidobálták Aszkar Akajev elnök portréit az épületből, csütörtökön (helyi idő szerint) délután. 

Az elnök lemondását követelő tüntetők ezrei rohamozták meg a kirgiz kormány épületeit, és behatoltak a kormány székhelyére, miután a biztonsági erők nem tudták visszaverni rohamukat.
   
"Tüntetők ezrei rohamozzák az épületet" - jelentette a helyszínről egy orosz tudósító, hozzátéve, hogy a rendőrség válaszrohamot indított az ostromlók ellen.
   
A tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendőröket és a különleges erőket, miközben jelszavakat skandáltak, az ország vezetését bírálva, és a parlamenti választásokon vesztes ellenzéki jelölteket éltetve.
   
A rendőrség később megindult a tömeg felé és átmenetileg visszavetette a tiltakozók arcvonalát. A hatóságok még lovas rendőröket is bevetettek a tüntetők ellen.
   
Később megváltozott a kép, és a tüntetők botokkal és az útburkolatot felszedett köveivel dobálva visszavágtak. Mintegy ezer tüntetőnek sikerült az épületet övező kerítést áttörni és a rendőröket kiszorítani az épületet övező területről, majd behatoltak az épületbe. A tüntetők ezt követően kirgiz zászlókat lobogtattak az épület második emeletéről. A roham során több rendőrt megvertek, legalább öt rendőr megsérült.
   
Szemtanúk szerint az épület oldalajtaján rendőri fedezett mellett tisztviselők hagyták el a kirgiz kormány épületét. Különböző források értesülése szerint a fővárosba az ország déli részéről, folyamatosan, kisebb csoportokban tiltakozók érkeznek.

Sűrű fekete füst száll a magasba a kirgiz ellenzék által néhány órája elfoglalt kormányzati épületegyüttesének környékén a főváros Biskekben, a füst eredete egyelőre ismeretlen - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. Az elnöki palotában
tartózkodó tüntetők a korábbi jelentések szerint fosztogattak, romboltak és dokumentumokat semmisítettek meg.


Átállhat a hadsereg és a rendőrség? (Oldaltörés)


Új parlamenti választások kiírását ígérte a kirgiz ellenzék egyik vezetője, Kurmanbek Bakijev csütörtökön, miután ellenzéki tüntetők elfoglalták a kormány épületét.
   
"Rendet teremtünk. Nem tűrjük a fosztogatást. Mielőtt megkezdjük a kormányzást, saját választásokat tartunk" - közölte Bakijev volt kormányfő, aki az Aszkar Akajev távozását követelő ellenzék egyik fő vezetője.

A kormányzati negyedet elfoglaló tüntető tömeg és a rendfenntartó erők összecsapásaiban mintegy harminc ember sérült meg - mondta el a kirgiz főváros mentőszolgálata. Déltájban, amikor több ezer tüntető gyűlt össze Biskek központjában, botokkal felszerelkezett civilek próbálták szétkergetni a az Akajev elnök távozását követelő tömeget. A tüntetők később maguk is botokkal tértek vissza, és összecsaptak a kormánypárti civilekkel.
   
Az ország déli részén kezdődött tiltakozó mozgalmat a február-márciusi parlamenti választások során elkövetett csalások váltották ki. A kormány székházának csütörtöki elfoglalása után szemtanúk fosztogatásról is beszámoltak.

A kirgiz ellenzék felszólította a hadsereget és a rendőrséget, segítsenek békés megoldást találni a belpolitikai válságra.
   
"Ha a tábornokok és a rendőrség a mi oldalunkra állnak, békésen rendezzünk ezt a problémát" - közölte Kurmanbek Bakijev, az Aszkar Akajev elnök távozását követelő ellenzék egyik vezetője.
   
Bakijev a biskeki "Fehér Ház", a kormánynak és az elnöki hivatalnak otthont adó épület előtt összegyűlt hívei előtt mondott beszédet.
   
"A Fehér Házat elfoglalva elértük célunkat. Köszönöm, hogy megőrizték a rendet" - tette hozzá az ellenzéki vezető.

A rendőrökkel küzdve a tüntetők köveket és utcaköveket is dobáltak. Később a rendőrség lovas rohamot indított, a tömeg ezután rohanta le a kormányzati negyedet, s közben rendőröket és tisztviselőket is megvertek.

Kirgiz kormányzati források korábban még azt közölték, hogy a hatalom és az ellenzék csütörtökön kezd párbeszédet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttének jelenlétében.

Időközben Mihail Fradkov orosz kormányfő a kirgiz helyzetről szólva újságírók előtt azt mondta, hogy Oroszország nem szeretné, ha a Kirgizisztánban a megoldásban az erő alkalmazása válna meghatározóvá.
   
Fradkov kijelentette, Oroszország aggódik a Kirgizisztán déli részén kialakult helyzet miatt. Úgy vélekedett, hogy a problémákat jogi síkon, az alkotmány és a törvények tiszteletben tartásával kell megoldani. Hozzátette: a kirgizisztáni állami szerveknek igénybe kell venniük a megbeszélések eszközét.
   
Fradkov hozzátette: "ez azokra is vonatkozik, akik a helyzetet kiprovokálták, erőszakos módszereket alkalmaztak, ami megengedhetetlen".

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hét nap

VÁLSÁG KIRGIZISZTÁNBAN

A kétfordulós parlamenti választásokon elkövetett csalások miatt tiltakozó kirgiz ellenzékiek a hét elejére...

MTI Világ

Szükségállapotot vezethetnek be Kirgizisztánban

Menesztette a belügyminisztert és a főügyészt szerdán Aszkar Akajev kirgiz államfő. Kirgizisztán újonnan megválasztott parlamentje korábban kérte az elnököt, fontolja meg szükségállapot bevezetését az ország déli részében folyó ellenzéki tüntetések megfékezése érdekében.

Németországban közel 5 ezer új fertőzött, 130 halott egy nap alatt

Németországban közel 5 ezer új fertőzött, 130 halott egy nap alatt

Orbánnak üzent az amerikai külügy a felhatalmazási törvény miatt

Orbánnak üzent az amerikai külügy a felhatalmazási törvény miatt

Egy hütte és egy focimeccs robbanthatták be az európai koronavírus-járványt

Egy hütte és egy focimeccs robbanthatták be az európai koronavírus-járványt