szerző:
MTI

Fel kell számolni 10 éven belül a belga hadsereget: legalábbis ezt javasolja az egyik kormánypárt, a flamand szocialisták vezetője, Johan Vande Lanotte a párt tavaszi kongresszusára készített programtervezetében, amelyről néhány belga lap számolt be hétfői számában.

Lanotte szerint az önálló belga haderő szerepét egy közös,európai védelmi erőnek kellene átvennie, s az így felszabaduló pénzt a harmadik világ fejlesztésére, támogatására fordíthatnák. Ennek a közös európai haderőnek persze lenne egy belga összetevője is, de ez a jelenlegi belga haderő létszámának csak a felét tenné ki (40 ezer helyett 20 ezer emberből állna). Ezáltal a katonai kiadásokra fordított összegeket 40 százalékkal csökkenthetnék, s évi egymilliárd euróval növelhetnék a legszegényebb országok támogatását.

Az Európai Unió az elmúlt években valóban egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz egy egységes kül- és biztonságpolitika kidolgozására, azonban a közös európai haderő létrehozása még a kezdet kezdetén tart, s sok szakértő szerint kétséges, megvalósul-e valaha. Az Európai Unió állam- és kormányfői még 1999 decemberében, a helsinki csúcsértekezleten döntöttek egy körülbelül 60 ezer fős európai gyors reagálású erő 2003-ra történő felállításáról, ez azonban legfeljebb csak papíron létezik. 2003 telén az EU két katonai nagyhatalma, Nagy-Britannia és Franciaország egy ennél visszafogottabb, reálisabb elképzeléssel, EU-s harccsoportok (nagyjából 1500 fős, gyorsan bevethető alakulatok) kialakításának ötletével állt elő, s ez a koncepció a jelek szerint meg is valósul: a különböző tagállamok tíznél is több ilyen harccsoport létrehozását jelentették be, s például már eldőlt, hogy a magyar részvétellel működő alakulat 2007 második felében áll majd készenlétben. Ezek az egységek viszont kimondottan válságkezelő, békefenntartó feladatokra szolgálnak, s kipróbálásukra még soha nem került sor.

Az Európai Unió jelenleg egyetlen katonai akciót irányít, Boszniában. Az itt állomásozó mintegy 6000 fős EU-haderőt viszont a nemzeti hadseregek adták össze, ez nem egy közös haderő csírája.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Újból kampánytéma lett a hadkötelezettség

Az MSZP szerint valamennyi parlamenti pártnak érdemes lenne a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása ellen egyértelműen állást foglalnia - mondta Török Zsolt, a párt országgyűlési frakciójának tagja. A Fidesz közölte, hogy nem áll szándékában a sorkatonaság visszaállítása. Az MDF szerint Török Zsolt kijelentése azt mutatja, a képviselő sem bízik saját pártja választási sikerében.

MTI Világ

A brit hadsereg észak-írországi létesítményeket szerel le

A brit kormány egyes észak-írországi brit katonai létesítmények leszerelésével válaszol az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) bejelentésére, amely szerint a brit fennhatóságot ellenző katolikus fegyveres szervezet lemond az erőszak alkalmazásáról.

Világ

A kínai hadsereg modernizálása

Az első orosz-kínai hadgyakorlat egyszerre jelzi, hogy van élet az amerikai szövetségi rendszeren kívül is, és azt, hogy Peking próbálgatja lázas ütemben korszerűsített hadserege teljesítőképességét. A fókusz továbbra is Tajvan, ám a Pentagon már regionális katonai hatalmi törekvéseket is lát.

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt