szerző:
euractiv.hu

Az európai lakosság elöregedése súlyos társadalmi-gazdasági problémákkal fenyeget - mutat rá egy friss jelentés, amelyet az EU pénzügyminiszterei vitatnak meg először. Megfelelő reformintézkedések nélkül az EU gazdasági növekedése 2030-ig a jelenleginek a felére csökkenhet - írja az euractiv.hu.

A jelentés szerint a kedvezőtlen folyamatokat látva néhány ország már megkezdte a szükséges reform végrehajtását, korlátozta a korai nyugdíjba menetel lehetőségét, és más átalakítási lépéseket is elindított a nyugdíjrendszerben.

„A lakosság elöregedésének folyamata visszafordíthatatlan, ám ennek jóléti következményeit a kormányok is alakíthatják” - fogalmazott Joaquin Almunia gazdasági és pénzügyi biztos, aki szerint reform nélkül a tagállamok egyszerűen nem lesznek képesek kezelni a költségterheket akkor, amikor a jelenlegi négy helyett csak két dolgozó jut majd egy idős személyre. A gazdasági és pénzügyi biztos hozzátette: „A reformok halasztásával csak növelnénk a gyermekeinkre és unokáinkra nehezedő majdani pénzügyi terheket” .

Idősebb társadalom, kisebb növekedés, nagyobb költségek

Európa lakossága árnyalatnyival kisebb, ám jelentősen öregebb lesz 2050-ben. Az EU 25 tagállamában 2010-től a lakosság száma 457 millióról 454 millióra csökken. Ezzel szemben a munkaképes (15-64 éves) lakosság száma 48 millióval (16 százalék) mérséklődik 2050-ig, míg az időskorú (65 év fölötti) lakosság száma 58 millióval (71 százalék) nő.

Jelentősen csökken majd a gazdasági növekedés mutatója: a 2004-2010-es időszakra jelzett 2,4 százalékról 1,9 százalékra 2011 és 2030 között, majd 1,2 százalékra 2031 és 2050 között.

2005 és 2050 között 4 százalékponttal növekednek a kiadások. A költségvetési kiadások növekedése legerőteljesebben a közös európai pénznemet használó országokban, az euróövezetben jelentkezik majd. Lengyelország kivételével a 2004-ben csatlakozott államok mindegyikében több mint 5 (GDP-arányos) százalékponttal növekednek majd a kiadások, a legnagyobb mértékben Cipruson (+12,9 százalékpont a GDP-ből), Szlovéniában (+7,3 százalékpont) és Magyarországon (+6,7 százalékpont).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Mérsékeltebb volt a népességfogyás üteme 2004-ben

A múlt év első tizenegy hónapjában a népességfogyás üteme mérsékeltebb volt, mint 2003-ban. Visszaesett a házasságkötések száma, kevesebb gyerek született, de a halálozások száma is elmaradt az egy évvel korábbitól.

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Sebestyén Balázsék Vajnáról: A legkorrektebb főnök volt

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme