szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

Az európai lakosság elöregedése súlyos társadalmi-gazdasági problémákkal fenyeget - mutat rá egy friss jelentés, amelyet az EU pénzügyminiszterei vitatnak meg először. Megfelelő reformintézkedések nélkül az EU gazdasági növekedése 2030-ig a jelenleginek a felére csökkenhet - írja az euractiv.hu.

A jelentés szerint a kedvezőtlen folyamatokat látva néhány ország már megkezdte a szükséges reform végrehajtását, korlátozta a korai nyugdíjba menetel lehetőségét, és más átalakítási lépéseket is elindított a nyugdíjrendszerben.

„A lakosság elöregedésének folyamata visszafordíthatatlan, ám ennek jóléti következményeit a kormányok is alakíthatják” - fogalmazott Joaquin Almunia gazdasági és pénzügyi biztos, aki szerint reform nélkül a tagállamok egyszerűen nem lesznek képesek kezelni a költségterheket akkor, amikor a jelenlegi négy helyett csak két dolgozó jut majd egy idős személyre. A gazdasági és pénzügyi biztos hozzátette: „A reformok halasztásával csak növelnénk a gyermekeinkre és unokáinkra nehezedő majdani pénzügyi terheket” .

Idősebb társadalom, kisebb növekedés, nagyobb költségek

Európa lakossága árnyalatnyival kisebb, ám jelentősen öregebb lesz 2050-ben. Az EU 25 tagállamában 2010-től a lakosság száma 457 millióról 454 millióra csökken. Ezzel szemben a munkaképes (15-64 éves) lakosság száma 48 millióval (16 százalék) mérséklődik 2050-ig, míg az időskorú (65 év fölötti) lakosság száma 58 millióval (71 százalék) nő.

Jelentősen csökken majd a gazdasági növekedés mutatója: a 2004-2010-es időszakra jelzett 2,4 százalékról 1,9 százalékra 2011 és 2030 között, majd 1,2 százalékra 2031 és 2050 között.

2005 és 2050 között 4 százalékponttal növekednek a kiadások. A költségvetési kiadások növekedése legerőteljesebben a közös európai pénznemet használó országokban, az euróövezetben jelentkezik majd. Lengyelország kivételével a 2004-ben csatlakozott államok mindegyikében több mint 5 (GDP-arányos) százalékponttal növekednek majd a kiadások, a legnagyobb mértékben Cipruson (+12,9 százalékpont a GDP-ből), Szlovéniában (+7,3 százalékpont) és Magyarországon (+6,7 százalékpont).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Mérsékeltebb volt a népességfogyás üteme 2004-ben

A múlt év első tizenegy hónapjában a népességfogyás üteme mérsékeltebb volt, mint 2003-ban. Visszaesett a házasságkötések száma, kevesebb gyerek született, de a halálozások száma is elmaradt az egy évvel korábbitól.