szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dominique de Villepin francia kormányfő hétfőn megerősítette, hogy visszavonják az első munkavállalói szerződésről (CPE) szóló törvényt. A lépést a szakszervezetek sikerként értékeltek, a diákmozgalmak vezetői pedig felszólítottak az oktatás felvételére.

Két és fél hónapos tiltakozási hullám és politikai válság után Jacques Chirac francia elnök közleményben jelentette be, hogy az esélyegyenlőségi törvénycsomagnak az első munkavállalási szerződésről (CPE) szóló 8. cikkelyét egy új jogszabállyal fogja helyettesíteni a parlament a nehéz helyzetben lévő fiatalok szakmai beilleszkedésének érdekében.

A döntést az államfő hivatalosan Dominique de Villepin miniszterelnök javaslatára, a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) parlamenti képviselőivel folytatott egyórás tanácskozás után hozta meg, s azt a kormányfő jelentett be.

A miniszterelnök rövid nyilatkozatban elismerte, hogy sem a fiatalok, sem a munkáltatók részéről nem voltak meg a bizalomnak azok a feltételei, amelyek lehetővé tették volna a CPE alkalmazását. Villepin sajnálatát fejezte ki, hogy a fiatalok munkanélküliségére adott „erős megoldása" nem talált megértésre. Ugyanakkor elismerte, hogy túl gyorsan akart cselekedni a „drámai helyzettel és sok fiatal reménytelenségével szemben". A kormányfő a témáról megkötések nélküli párbeszéd megkezdését javasolta a szociális partnerekkel.

A 12 szakszervezet és diákmozgalom vezetője hétfő délután közös nyilatkozatban fog reagálni. Bruno Julliard, a legnagyobb diákmozgalom, az UNEF elnöke a CPE-t helyettesítő jogszabály parlamenti szavazásig a „nyomás fenntartásának” szükségességét hangsúlyozta, de a törvény eltörlését „az első meghatározó győzelemnek” nevezte. A diákkonföderáció nevében Julie Coudry az egyetemi blokádok befejezésére és az oktatás felvételére szólított fel, hogy a vizsgákat a legjobb feltételek között lehessen megtartani. A legtöbb szakszervezeti vezető a CPE visszavonását a szociális megmozdulás sikereként könyvelte el.

Elemzők szerint a befejeződő válság legfőbb áldozata a hivatalában maradt, de tekintélyét vesztett Dominique de Villepin kormányfő, aki végül kénytelen volt elfogadni azt az álláspontot, amelyet az elmúlt két hónapban következetesen visszautasított. A miniszterelnök hétfői nyilatkozatával ugyanakkor még mindig azt akarja bizonyítani, hogy a köztársasági elnökkel egyetértésben ő irányítja a döntéshozatali folyamatot.

A válságban a kormánytöbbség „erős emberként” jelent meg Nicolas Sarkozy belügyminiszter, hiszen az UMP elnökeként a szakszervezetekkel ő kezdte meg a tárgyalásokat. Ugyanakkor ezt egyben a 2007-es elnökválasztás legesélyesebb jobboldali jelöltjeként tette meg, nem akarva megbuktatni saját táborát a társadalmi válságban.

Egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási felmérés szerint a törvényt először beiktató, majd alkalmazását nem ajánló államfő és miniszterelnöke a megkérdezettek 85-86 százaléka szerint meggyengülve került ki a válságból, míg a belügyminiszter a megkérdezettek 53 százaléka szerint megerősödött annak ellenére, hogy ő is tagja a válságért felelős pártnak és kormánynak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hiába tüntet több millió francia?

A francia alkotmánybíróság szerint összhangban van az alaptörvénnyel a fiatalok első munkahelyéről szóló törvény, amely országos tiltakozást váltott ki.

MTI Karrier

A francia szociális miniszter nem ajánlja az új munkaszerződést

A Jacques Chirac francia elnök által aláírt vonatkozó törvény életbe lépése ellenére nem ajánlotta a fiatalok első munkavállalási szerződésének alkalmazását vasárnap este Jean-Louis Borloo, szociális kohézióért felelős miniszter, míg a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnöke, Nicolas Sarkozy belügyminiszter egy új törvény megfogalmazására tárgyalni hívta a szakszervezeteket.

MTI/hvg.hu Világ

Kettős kormányhatalom Franciaországban

A francia munkajogi reform ellen milliós tömegeket mozgósító ötödik országos akciónap után már nem Dominique de Villepin kormányfő, hanem - a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökeként - Nicolas Sarkozy belügyminiszter kezdheti meg szerdán a szakszervezetekkel való tárgyalást egy új törvény kidolgozásáról.

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Az állam is beszáll a franciáknál a bicikliszervizelésbe

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba