szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb 29 újságírót vettek őrizetbe Nepálban, mert demnstráltak kollégáik őrizetbe vétele ellen.

A nepáli rendőrség őrizetbe vett szerdán Katmanduban legkevesebb huszonkilenc újságírót, aki az utóbbi napok demokráciapárti megmozdulásain részt vevő, több tucat kollégájuk minapi előállítása ellen tüntetett.

A nepáli újságíró-szövetség mintegy száz tagja gyűlt össze demonstrációra szerdán a fővárosban, amikor a rendőrség elkezdte őrizetbe venni őket arra hivatkozva, hogy abban a városrészben tilos a tüntetés. Közben azonban a kormány közleményt adott ki arról, hogy feloldotta a nappali kijárási tilalmat a fővárosban. A tilalmat szombattól vezették be határozatlan időre, hogy ezzel is elejét vegyék a tüntetéseknek. A hét fő ellenzéki párt már ezt megelőzően - a tilalom dacára - szerdára újabb tüntetést szervezett Katmandu belvárosába.

Az április 5-én kezdődött legutóbbi tüntetési hullámban több mint száz újságírót vettek őrizetbe, bár azóta szabadon is engedték mindegyiküket. A megmozdulások az ellenzéki pártok általános sztrájkfelhívására kezdődtek. A Gyanendra király teljhatalma elleni tüntetések résztvevői sorozatosan összetűztek a rendfenntartó erőkkel. A rendőrök az összecsapások során három tüntetőt megöltek, mintegy ezer embert pedig őrizetbe vettek.

Gyanendra király tavaly februárban magához ragadta a kormányzást, azzal az indokkal, hogy szüksége van a teljhatalomra, mert le akar számolni az egy évtizede tartó maoista lázadással, amelynek eddig csaknem 13 ezer áldozata volt. Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt a demokrácia helyreállítására és a politikai foglyok szabadon engedésére szólította fel a királyt.

A kormány megtiltotta, hogy független újságírók tudósítsanak a lázadók tetteiről. A tilalmat megszegőket akár két évi börtön-, és 5800 eurónak megfelelő pénzbüntetéssel sújthatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete