Tetszett a cikk?

Fél négykor Észak-Korea végrehajtotta földalatti kisérleti atomrobbantását. A dél-koreai hadsereget készültségbe helyezték. A helyzet súlyos - mondják Szöulban. Esnek az ázsiai részvények.

Észak-koreai hétköznapok
az atomkísérlet után
© AP
A dél-koreai Yonhap hírügynökség védelmi illetékesektől származó értesülése szerint a kísérletet helyi idő szerint nem sokkal fél tizenegy után (közép-európai idő szerint hajnali fél négy után) hajtották végre Kildzsu város közelében, az ország északkeleti részén. A dél-koreai földtani megfigyelő központ tudatta, hogy a Richter-skálán mért 3,6 fokozatú rengést észlelt az észak-koreai kísérlet bejelentett időpontjában. A központ kizárta, hogy a földmozgás természetes eredetű lett volna.

Előzmény
A phenjani külügyminisztérium múlt kedden jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantásra készül, de nem közölte annak tervezett időpontját. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken hivatalos, de nem kényszerítő erejű nyilatkozatban felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen le a tervezett kísérleti atom-robbantásról. A világszervezet hétfőn eddig nem kommentálta az eseményt.

A hvg.hu észak-koreai dossziéját itt olvashatja!
"A nép örömmel fogadta a hírt, hogy országunk rendelkezik atombombával" - jelentette a az északkoreai hírügynökség. Közölték azt is, nem került radioaktív szennyezés a levegőbe. Washingtonban megerősítették, „szeizmikus esemény” történt a a hajnali órákban a robbantás helyén. Phenjan 20 perccel a robbantás elött értesítette Kínát, amely azonnal továbbította a hírt Washingtonnak, Tokiónak és Szöulnak.

A hír nyomán esni kezdtek az ázsiai részvények árfolyamai. A dél-koreai hadsereget készültségbe helyezték.

Dél-Korea "kemény választ" fog adni

Dél-Korea "kemény választ" fog adni az Észak-Korea által állítólag végrehajtott kísérleti atomrobbantásra - jelentette ki hétfőn Szöulban a dél-koreai elnök szóvivője. "Dél-Korea nem tűrheti el, hogy Phenjan atomkísérleteket végezzen" - tette hozzá Jun Tae Jang szóvivő, Észak-Koreára hárítva minden felelősséget a kísérlet következményeiért. Hangsúlyozta: Észak-Koreának azonnal fel kell hagynia nukleáris programjával, és vissza kell térnie az atomsorompó-szerződés keretei közé.

A dél-koreai geológiai kutatóintézet mérése szerint 550 tonna hagyományos TNT (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) robbanóanyag feszítőerejének felelt meg az észak-koreai kísérletben felrobbantott atomeszköz detonációja.

Washington: lépjen a BT!

A Fehér Ház elítélte hétfőn az észak-koreai nukleáris kísérletet és az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését sürgette. Tony Snow amerikai elnöki szóvivő kijelentette: "A kísérleti atomrobbantás provokáció a nemzetek közösségének akaratával és azzal a felhívásunkkal szemben, hogy tartózkodjanak olyan cselekedetektől, amelyek súlyosbítják a feszültséget Északkelet-Ázsiában. Azt várjuk, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnal válaszoljon erre a nem provokált cselekményre".

A szóvivő hozzátette: "Az Egyesült Államok követi a helyzet alakulását és megerősíti elkötelezettségét, hogy megvédi térségbeli szövetségeseit". Ugyanakkor nem volt hajlandó válaszolni azokra a lehetséges amerikai válaszlépésekkel kapcsolatos találgatásokra.

Atomhatalmak a világban
A világon jelenleg öt deklarált atomhatalom létezik: az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína és Franciaország. Számos államról tudható vagy gyanítható, hogy atomfegyverrel rendelkezik. Igazoltan atomfegyver birtokában van India, Izrael és Pakisztán, illetve most már Észak-Korea. Részletek!
Az amerikai Országos Geofizikai Kutatóintézet és a Colorado állambeli geológiai kutatóintézet műszerei 4,2-es erősségű földmozgást észleltek Észak-Korea északkeleti részén - közölték hétfőn a két intézet illetékesei.

Azt nem tudták megmondani, hogy atomrobbanás következménye volt-e a földrengés vagy természetes eredetű, de tény, hogy észlelése egybeesett azzal az időponttal, amelyet Phenjanban közöltek az országban végrehajtott első kísérleti atomrobbantás idejeként.

Az amerikai intézetek mérései szerint az esemény körzete az észak-koreai fővárostól, Phenjantól 385 kilométernyire északkeletre volt, időpontja pedig GMT szerint hajnali fél kettő (közép-európai idő szerint hajnali fél négy) volt.

Kína is mérges

Kína megerősítette és elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet. A pekingi külügyminisztérium közleménye szerint Kína "határozottan ellenzi" az atomkísérletet és reméli, hogy Észak-Korea visszatér a kínai fővárosban folyó hatoldalú tárgyalásokhoz. "Észak-Korea semmibe vette a nemzetközi közösség aggodalmait és szégyentelen módon nukleáris kísérletet hajtott végre. Az északkelet-ázsiai térség stabilitásának fenntartása valamennyi érintett fél közös érdeke" - hangsúlyozza a kommüniké.

A két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével az észak-koreai nukleáris programról folyó tárgyalások tavaly november óta holtponton vannak, mert Phenjan az ellene hozott amerikai pénzügyi szankciókra hivatkozva bojkottálja azokat.

Reuters/AP/hvg.hu/MTI

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Észak-Korea a koronavírus árnyékában: újabb rakétakísérlet

Észak-Korea a koronavírus árnyékában: újabb rakétakísérlet

A 37. leggazdagabb magyar nem tud leállni

A 37. leggazdagabb magyar nem tud leállni

Németországban nőtt a fertőzöttek száma, de csökkent a fertőzés üteme

Németországban nőtt a fertőzöttek száma, de csökkent a fertőzés üteme