szerző:
MTI

Vitát váltott ki kedden az olasz közéletben Fausto Bertinottinak, az olasz képviselőház elnökének az a beszéde, amelyet az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából tartott képviselőházi megemlékezésen mondott.

A Szovjetunió súlyos és szörnyű történelmi bűnt követett el a magyarországi forradalom elfojtásával - mondta Bertinotti kedden, amikor a törvényhozó testület a magyar forradalomra emlékezett annak ötvenedik évfordulója alkalmából. A felkelők  semmivel sem igazolható megtorlás áldozataivá váltak. Ők nem csupán áldozatai voltak a történelemnek, hanem egyben a jövő hordozói is, főszereplői egy nemzeti, demokratikus forradalomnak, amelyet a Szovjetunió elfojtott, le nem mosható történelmi bűnnel szennyezve be magát - mondta egyebek között a veterán kommunista vezető, fontos és tragikus eseménynek nevezve az 1956-os magyar forradalmat.

Hozzátette: a forradalom nagy tanulsága, hogy a hatalmat semmilyen okból sem lehet védelmezni a nép egyetértése nélkül, illetve akarata ellenére, és semmilyen eszme sem exportálható fegyverekkel.

Stefania Craxi - Bettino Craxi egykori szocialista kormányfő lánya - a jobboldali Hajrá Olaszország (Forza Italia) képviselője kijelentette a ház ülésén: Bertinotti jól tette volna, ha azt is hozzáteszi beszédéhez, hogy Craxinak és Nenninek (Pietro Nenni néhai szocialista politikusnak) igaza volt, amikor elítélték a magyar forradalom szovjet eltiprását. Bertinotti felkérte válaszában Stefania Craxit, hogy "tanúsítson a megemlékezéssel összhangban lévő magatartást".

A La Voce Repubblicana, az Olasz Republikánus Párt lapja felszólította Bertinottit, hogy ha valóban le akarja róni tiszteletét az elnyomás áldozatai előtt, nyilvánosan mondjon le a kommunizmus  újjáteremtésének céljáról. Hogyan akarja Bertinotti egyszerre építeni az európai demokráciát hivatalos rendezvényeken, és magasztalni Castro (Fidel Castro kubai kommunista vezető) rendszerét szabad idejében? - teszi fel a kérdést a lap, hozzátéve: Bertinottinak Castróval kellene közölnie, hogy az oroszoknak nem volt igazuk 1956-ban Magyarországon, nem pedig az olasz parlamenttel, amely megtette a maga kötelességét a megfelelő időben.

Alessandra Mussolini, a Szociális Alternatíva párt vezére és európai parlamenti képviselője azt mondta az 56-os forradalom évfordulója kapcsán, hogy "kötelesség felidézni a magyar forradalom leverését, amely a kommunizmus szabadság ellen elkövetett barbár merényleteinek egyike volt". Az egykori olasz fasiszta diktátor, Benito Mussolini unokája kifogásolta, hogy "1989 októberéig, amikor a történelem végleg leszámolt a kommunista utópiával, egyetlen kommunista párt sem ítélte el a magyar forradalom elfojtását, amely pedig kitörölhetetlen foltot ejtett az emberiség történelmén". Szavai szerint Giorgio Napolitano elnöknek nyilvánosan elégtételt kellene adnia azokért a szavakért, amelyeket a szovjet harckocsik magyar földre való bevonulásának másnapján mondott (amelyekkel igazolni próbálta a szovjet lépést).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Az 56-os forradalmat méltatta egy amerikai hírportál

Az 56-os magyar szabadságharcosok a bátorság olyan példáját mutatták, amely örökkön élni fog a szabad emberek emlékezetében - írta a forradalom ötvenedik évfordulójához kapcsolódva csütörtökön az egyik legjelentősebb amerikai konzervatív internetes újság.

MTI Kult

1956-os filmfesztivált rendeznek Párizsban

Az 1956-os magyar forradalom témájával foglalkozó négy magyar játékfilm és számos dokumentumfilm bemutatásával filmfesztivált rendez hétvégén a Clavis Films nevű francia filmforgalmazó és a PILM nevű filmes egyesület a Studio 28 nevű párizsi moziban, a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével.

Gazdaság

1956: Új forgalmi pénzek az 50. évfordulóra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére kibocsátja az 50 forintos érme és az 500 forintos bankjegy emlékváltozatát. Az érmék 2 millió, a bankjegyek 15 millió példányban kerülnek forgalomba.

MTI Itthon

Barroso: hálásnak kell lennünk 1956 örökségéért

Mindannyiunknak hálásnak kell lennünk az 1956-os magyar forradalom hőseinek örökségéért - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen hétfőn a Parlamentben. A politikus úgy értékelte a meghívást: a modern Magyarország elismeri az Európai Unió szerepét.

MTI Itthon

1956-os emlékbélyeget adott ki a Magyar Posta

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójáról. A bélyegblokk kibocsátását Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke köszöntötte, dr. Szabó Pál, a Magyar Posta vezérigazgatójának jelenlétében a Parlament Gobelin-termében.

MTI Itthon

A magyar zsidóság és 1956

A magyarországi zsidóság és az 1956-os forradalom kapcsolatáról tartottak tudományos konferenciát vasárnap Budapesten, a Scheiber Sándor Gimnáziumban.

ITM: Magyarország élen jár a biciklizésben

ITM: Magyarország élen jár a biciklizésben

Peter Pomerantsev: Moszkva a dantei Pokol, Putyin pedig maga a hit

Peter Pomerantsev: Moszkva a dantei Pokol, Putyin pedig maga a hit

A magyar médiaviszonyokkal riogatta nézőit az osztrák köztévé

A magyar médiaviszonyokkal riogatta nézőit az osztrák köztévé

Hófürdőző cirkuszi elefántok szórakoztatták az orosz járókelőket

Hófürdőző cirkuszi elefántok szórakoztatták az orosz járókelőket

Egy új egyetemi hálózat alapítását jelentett be Soros György Davosban

Egy új egyetemi hálózat alapítását jelentett be Soros György Davosban

47 millió eurós hitelt kap a Volán az Európai Beruházási Banktól

47 millió eurós hitelt kap a Volán az Európai Beruházási Banktól