szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy százan tüntettek az Érsekújvár főterén álló városi hivatal előtt, amiért háromszáz sorstársukat a hét elején egy rajtaütésszerű akció keretében a várostól távoli falvakba telepítették ki.

A városi bérházakban lakó, lakbérhátralékot felhalmozó emberek feje fölül a bérházakat Érsekújvár eladta. Az új tulajdonos az épületeket egyik óráról a másikra kiürítette, a lakókat pedig úgy szállította a falvakba, hogy az érintett települések polgármestereit még csak nem is értesítette. A kitelepített emberek pedig azt sem tudták, hogy melyik községben rakták le őket a teherautókról.

Akik valamilyen összegekkel mérsékelni próbálták a tartozásaikat, azokat a város peremén álló szükséglakásokba költöztették. A távoli, döntően magyar többségű falvakba, Nagysallóra, Garamkissallóra és Kisújfaluba telepített embereket és szegényes motyójukat az ottani lakatlan házak udvarára pakolták le.

Így került a Zselízhez közeli Nagysallóra is előbb tizennyolc, majd szerdán mintegy félszáz érsekújvári roma ember. De mert a faluba korábban a Magas-Tátra alatt fekvő - Nagysallótól több mint háromszáz kilométernyire fekvő - Késmárkról is letelepítettek csaknem száz romát, a falu lakói az eddigi rossz tapasztalataik alapján tartanak az idegenektől.

A nyolcvan százalékos arányban immár romák lakta Garamkissalló polgármestere hétfőn lemondott, azóta be sem ment a hivatalába, de üzenet útján cáfolta, hogy a romák betelepítése miatt nem kívánja tovább ellátni a hivatalát.

Nyugtalanságának hangot az ügyben Dusan Caplovic, a szlovák kormány emberi jogi és kisebbségi kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettese, aki az Új Szó szerint azt mondta, hogy a kilakoltatás bizonyos módszerei az 1938-1945 közti szomorú időszakra emlékeztetnek, arra, ami az első Szlovák Köztársaságnak a Horthyék által megszállt területein történt. Caplovic a szlovák részről gyakran elhangzó vádakra utalt, miszerint a visszacsatolás után a magyarok kiűzték a házaikból a szlovákokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Szlovákia csúcstartó a közép-európai új EU-tagok között

Szlovákia hazai összterméke a második negyedévben - 346,5 milliárd szlovák korona (2,626 billió forint) - változatlan áron 9,4 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, közölte a szlovák statisztikai hivatal. Az augusztusban közölt előzetes hivatali becslés 9,2 százalékra szólt.

MTI Gazdaság

Szlovákiában csak lassan, de engednek a nadrágszíjon

Szlovákiában augusztusban átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 1,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban pénteken EU-szabvány szerint számolva.

MTI Világ

Elveszíthetik egyetemüket a szlovákiai magyarok

Megszüntetheti a szlovák oktatási tárca az egyetlen szlovákiai állami magyar felsőoktatási intézményt, a révkomáromi székhelyű Selye János Egyetemet - írta szerdán a pozsonyi Pravda.

Hét nap

Szlovákiai Benes-vita

Újra a viták középpontjába kerültek a Benes-dekrétumok Szlovákiában, miután a Magyar Koalíció Pártja sürgette a...

MTI Világ

A szlovákok a Magyar Gárdáról tárgyalnak

A Magyar Gárdáról tárgyalt csütörtöki munkareggelijén Pozsonyban Ján Kubis külügyminiszter és Ján Slota, a szélsőséges magyarellenességéről elhíresült kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.