szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fehér Ház éles hangnemben utasította vissza hétfőn azt a bírálatot, amelyet Alan Greenspan volt jegybanki elnök fogalmaz meg friss memoárkötetében George Bush elnökkel és a republikánus kormány pénzügyi működésével szemben. Dana Perino szóvivő közölte: a Bush-adminisztráció nem szándékozik bocsánatot kérni, amiért nőtt a kormányzati költekezés a terrorizmus elleni harcban, azért, hogy az amerikai nép biztonsága érdekében cselekedett. 
 
Perino elmondta, hogy Bush elnököt igencsak meglepte Greenspan kritikája, amelyet az amerikai sajtó váratlan pofonnak nevezett. 
 
Greenspan "A zűrzavar kora: kalandok egy új világban" című könyvében éles bírálattal illeti Busht és a republikánus kormányt a pénzügyi fegyelem feladása miatt. Nagy hibának nevezi, hogy Bush az ő tanácsa ellenére nem vétózott meg több olyan törvényt, amely korlátlan állami költekezéshez vezetett.
Dana Perino fehér házi szóvivő szerint a fiskális fegyelem megőrzéséhez elegendő volt az, hogy Bush csak fenyegetett az elnöki vétóval. 

Az önmagát örökös libertárius republikánusnak nevező Greenspan - aki 2006-os távozásáig négy elnök alatt, 18 éven állt a Fed élén - könyvében úgy fogalmaz, hogy a Republikánus Párt megérdemelte vereségét a tavalyi kongresszusi választásokon.

Washingtonban kisebbfajta sokkot okozott, hogy a pénzügyi guru azt írta: az Egyesült Államok olajérdekek miatt indította el az iraki háborút. "Sajnálom, hogy politikailag kényelmetlen beismerni, amit mindenki tud: az iraki háború alapvetően az olajról szól" - vetette papírra a 81 éves szakember. Robert Gates védelmi miniszter azonnal - már a könyv e részletének vasárnapi nyilvánosságra kerülése után - cáfolattal állt elő, közölte, hogy az invázióra az Öböl-térség stabilitásának megőrzése miatt volt szükség.
 Dana Perino pedig hétfőn tudatta: Greenspan "azóta már elismerte, hogy az elnök nem az olaj miatt indított háborút".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!