szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A volt olasz kormányfő zéró toleranciát hirdetett, amelyben a romákat az illegális bevándorlókkal és a bűnözőkkel együtt emlegette.

Mohácsi Viktória
© Marton Szilvia
A képviselőnő és a civil szervezetek azonnali, nyilvános bocsánatkérésre szólították fel az olasz jobboldali politikust, volt kormányfőt. Mohácsi Viktória közleményben az áll, hogy Berlusconi az esetleges száznapos kormányprogramjával kapcsolatos telefoninterjújában tette a fenti kijelentést. Mohácsi asszisztense közölte, hogy az interjút a TG 4 olasz tévéállomásnak adta Berlusconi a hét végén. "Alulírottak, mint e nyilatkozat támogatói hisszük, hogy egy európai uniós tagállam volt miniszterelnökének a szájából elhangzott szavak nem csak elfogadhatatlanok, de szégyenteljesek is. Felhívjuk minden közszereplő figyelmét, hogy határolódjanak el - különösen egy választási kampányban - mindennemű kijelentéstől, amely a romákkal szembeni gyűlöletet gerjeszt, amely megbélyegez egy embercsoportot a hovatartozása miatt" - áll a tiltakozó közleményben. 

A dokumentummal azonosuló szervezetek emlékeztetik Berlusconit arra, hogy a romák olyan közösségnek a tagjai, akik körülbelül 10 millióan élnek az Európai Unió határain belül, akik részesei az európai társadalomnak évszázadok óta, akik egy élő, európai kisebbségi csoportot alkotnak. Hangsúlyozzák, hogy a bűnözésnek nincs köze az etnikai hovatartozáshoz. 

Mohácsi mellett 19 olaszországi, 12 magyarországi, kilenc macedóniai, négy romániai, három törökországi, két moldovai, két bulgáriai, két franciaországi, egy belgiumi és egy izraeli roma szerveződés csatlakozott a tiltakozó nyilatkozathoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Járóka és Mohácsi a jó példa

Arra, hogy a romák számára van járható út, Járóka Lívia és Mohácsi Viktória magyar európai parlamenti képviselők jelenlétükkel mutatnak példát Strasbourgban – fogalmazott szerkesztőségi cikkében a Le Monde.

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba