szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mirek Topolánek vezette cseh kabinet kormányzati negyed létrehozását tervezi Prága egyik külvárosában. A belvárosi épületek eladásából többet remélnek, mint az új negyed bekerülési költsége. Számolgattak, belevágnak?


 
"Mintegy két-három éven belül a minisztériumok kiköltözhetnek a valamelyik peremkerületben létrehozandó modern kormányzati negyedbe. Az akció felett a regionális fejlesztési minisztérium vállalta a védnökséget" - jelentette ki Jirí Cunek kormányfő-helyettes és a tárca vezetője hétfőn Prágában.
 
Egy új kormányzati negyed esetleges létrehozásáról először az év elején Mirek Topolánek miniszterelnök beszélt nyilvánosan, konkrétumok nélkül. Később több miniszter is jelezte, hogy az általuk vezetett tárca terveket készít a Prága központjában lévő, többnyire értékes, műemlék jellegű paloták elhagyására és a külvárosba költözésre.
 
"A városközpontban lévő történelmi épületek eladásával több pénz folyna be az államkasszába, mint amennyibe a kormányzati negyed felépítése kerülne" - fejtette ki Cunek. Megjegyezte: minden tárca maga állná a saját költségeit.
 
Cunek szerint az általa vezetett tárca székhelye - egy értékes szecessziós épület az Óvárosi téren - jó példa arra, hogy az ilyen épületeket más célra kellene kihasználni. Ennek az épületnek az értéke egy korábbi becslés szerint mintegy másfél milliárd korona. "Ennyi pénzért, mondjuk, Pankrácon (prágai felhőkarcolós negyed) egy felhőkarcolót lehetne építeni" - jegyezte meg a miniszter.
 
Martin Ríman ipari és kereskedelmi miniszter már az év elején jelezte, hogy az általa vezetett tárca 14 épület eladását tervezi, s a hivatalokat a peremkerületekbe költözteti. "A versenypályázatot az év közepén tervezzük kiírni" - mondta a napokban a Mladá Fronta Dnes című lapnak Ríman. Becslések szerint a tárca akár 12 milliárd koronát is kaphat épületeiért.
 
 
Korábban olyan vélemények is elhangzottak, hogy néhány tárcát vagy központi hivatalt más városokban kellene elhelyezni, mert ez növelné azok társadalmi súlyát. Ilyen megfontolásokból már a kilencvenes évek végén a dél-morvaországi Brünnbe került az alkotmánybíróság és az emberjogi biztos hivatala.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára