szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pakisztán sikeres kísérletet hajtott végre szombaton új, légi indítású robotrepülőgépével egy nappal azután, hogy a rivális ország, India közepes hatótávolságú rakétát próbált ki.

A pakisztáni hadsereg közlése szerint a Hatf-8 elnevezésű szárnyasrakéta hatótávolsága 350 kilométer, és mindenféle töltet, köztük nukleáris robbanófej célba juttatására képes nagy pontossággal. A repülőgépről indítható Hatf-8 formatervezése és anyaga miatt nehezen fedezhető fel a radarok számára. Az eszközt először tavaly augusztusban tesztelte a pakisztáni hadsereg.

India sikeres kísérletet hajtott végre szerdán egy Agni-III típusú közepes hatótávolságú rakétával. A 3500–4000 kilométer hatótávolságú ballisztikus rakéta háromlépcsős, szilárd hajtóanyagú és hagyományos, illetve nukleáris robbanófej célba juttatására alkalmas.

Pakisztán 1998-ban vált nukleáris hatalommá, miután föld alatti atomrobbantások sorozatát hajtotta végre válaszul India hasonló robbantásaira. A két szomszédos ország négy háborút vívott egymással, de viszonyuk jelentősen javult azóta, hogy 2004-ben béketárgyalásokat kezdtek egymással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Miért épp a demokrácia? - Kenyától Pakisztánig

Kortárs demokráciákkal foglalkozó nemzetközi dokumentumfilm-sorozatot mutat be január 6-ától az m1. A Miért épp a demokrácia? epizódjait független filmrendezők készítették tíz különböző országban, Bolíviától az Egyesült Államokon át Pakisztánig.

Világ

Polgári kormány Pakisztánban

Gyorsan megszabadulna a jelek szerint az új pakisztáni kormány a gyűlölt Musaraf elnöktől, akinek USA-barát külpolitikáján is változtatnának a hatalom új urai.

MTI/hvg.hu Gazdaság

India és Kína vetélkedik az ásványkincsekben gazdag Afrikáért

Először ad otthont kedden és szerdán az indiai és az afrikai államfők csúcstalálkozójának Újdelhi, amely igyekszik a gazdaságilag terjeszkedő Kína nyomába érni az ásványkincsekben gazdag Afrikában, egyúttal rohamosan növekvő saját gazdasága energiaszükségleteit részben a fekete földrészről kielégíteni.

MTI Gazdaság

260 millió dollárt fektet be a Mol Pakisztánban

A Mol pakisztáni egysége 260 millió dollárt fektet be a jövő év végéig pakisztáni gázmezők fejlesztésébe az Afganisztánhoz közel eső területeken - idézte egy interjúban a Dow Jones Fehér Jánost, a Mol pakisztáni leánycégének ügyvezető igazgatóját

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható