szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön határozatban szólította fel a háborúzó kormányokat és szervezeteket: fékezzék meg a nők elleni erőszakot, amely a testület szerint már nem a háború „mellékterméke”, hanem katonai taktika.

A Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter elnökletével tartott ülésen a BT egyhangúlag fogadta el az 1820. határozatot, amely felszólít „minden fegyveres konfliktusban érintett felet, hogy haladéktalanul vessen véget a civilek elleni nemi erőszak minden formájának”. A határozat leszögezi: „a megerőszakolás és a nemi erőszak más formái háborús bűncselekményeknek, emberiesség elleni bűntettnek, illetve népirtás részének tekinthetők”.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a BT előtt arról beszélt, hogy a probléma „járványszerű méreteket öltött”. Patrick Cammaert vezérőrnagy, egykori ENSZ-békefenntartó parancsnok egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a fegyveres konfliktusok idején valószínűleg már veszélyesebb asszonynak lenni, mint katonának”.

A BT ülésen felszólalók a volt Jugoszlávia egykori tagországait, a szudáni Darfúr térségét, Kongót, Ruandát és Libériát említették olyan válságövezetekként, ahol nagy méretekben követtek el szándékosan nők elleni szexuális bűntényeket. ENSZ-illetékesek szerint jelenleg Kongó keleti részén legsúlyosabb a helyzet, de egy közelmúltbeli, kétezer nő megkérdezésével készült vizsgálat kiderítette, hogy Libériában a nők 75 százalékát megerőszakolták a polgárháború idején.

A BT felszólította az ENSZ-főtitkárt, hogy jövőre készítsen jelentést a testületnek a nők elleni erőszakról, és tegyen intézkedéseket az ENSZ-békefenntartók által elkövetett szexuális bűntények megfékezése érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hét nemi erőszakot ismert el a katona

Beismerő vallomást tett a hágai nemzetközi törvényszéken egy boszniai szerb katona, akit azzal vádoltak, hogy nőket erőszakolt meg a boszniai háború alatt.

MTI Világ

Önmagát kasztráltatta a nemi erőszaktevő

Önként kasztráltatta magát egy bűnét beismerő nemi erőszaktevő az Egyesült Államokban, hogy életfogytiglan helyett csak 25 évi börtönre ítéljék, mivel nemigen áll fenn a műtét után a visszaesés veszélye.

MTI Itthon

Amnesty: a nemi erőszak definíciója elégtelen

A nemi erőszak bűncselekmény megítélésén változtatni kell az Amnesty International (AI) szerint; nemzetközi kampányt indítanak azért, hogy visszaszorítsák a házasságon belüli nemi erőszakot - közölte csütörtökön sajtótájékoztatón Fodor Márk, a szervezet magyarországi igazgatója.

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer

Radnai Károly: Amilyen a társadalom, olyan az adórendszer