szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Fico kormányfő szerdán ismét támadta a szlovák napilapokat és az ellenzéket. Úgy vélte, hogy az előző kormány tagjai már börtönben csücsülnének, ha a világon lenne egy csipetnyi igazság, az újságírók pedig "vérben forgó szemmel" járnak a sajtótájékoztatókra.

Robert Fico szlovák kormányfő
A nyomtatott sajtóval az elejétől fogva hadilábon álló szlovák kormányfőről már többször megírták: képtelen felfogni, hogy a sajtó és a vélemény szabad, hogy a politikus nem "szent tehén", s elmúltak azok az idők, amikor a az újságírók lelki szeme előtt a kommunista pártszékházak rémképe lebegett. A kormányfő szóvivője által "ellennyilatkozatokkal" ostromolja a lapokat, igyekszik mindenre reagálni, ami nem a szájíze szerint való. Az egy hónapja  hatályban lévő,  külföldön is súlyosan bírált médiatörvény a sajtóban megjelenteket nehezményezőknek adja meg a végső szót.

A bulvársajtót nem számítva Pozsonyban három mértékadó szlovák napilap jelenik meg. Fico ezúttal is a liberális SME-nek és a korábban baloldali színezetűnek tartott pozsonyi Pravdának ment neki a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón. "Maguk vérben forgó szemmel járnak a sajtótájékoztatókra és a mocskolódáson kívül reggeltől estig egyebet sem tesznek" - mondta Robert Fico.

"Magukat a  Pravdánál reggelente nyilván beoltják valamilyen kormányellenes szérummal. Ahogy munkába lépnek, megkapják a vakcinát. Mert amit maguk a Pravdánál és a SME-nél művelnek, az már nem normális. Az már egyszerűen olvashatatlan" -  hangoztatta a kormányfő,  azt is hozzátéve, hogy nem is tudja, meddig merészkednek még elmenni elfogultságukban az újságírók. "Mert ugyan mit tett a maguk kedvenc jobboldali kormánya a gyermekekért: Semmit. Mit tett a maguk szeretett jobboldali kormánya a háztartásokért? Semmit. Legalábbis az energiaárakat illetően. Mit tett a maguk szeretett jobboldali kormánya a nyugdíjasokért? Semmit sem tett. És maguk ezeket  kényeztetik" - folytatta Fico.

A kormányfő arra reagált, hogy a szerdai lapok lekicsinylően és hitetlenkedve írtak  Fico keddi bejelentéséről, amely szerint kormánya 2009-ben mintegy hétmilliárd koronát (56 milliárd forintnak megfelelő összeget) tervez népjóléti intézkedésekre fordítani, az államháztartás hiánya pedig  ennek ellenére sem fog növekedni. Fico szerdán az előző kormány gazdasági reformjainak legkövetkezetesebb szorgalmazójáról, a volt pénzügyminiszterről kijelentette: "Ivan Miklosnak börtönben a helye".

A pozsonyi Pravda szerdai kommentárja a "Robin Hood-adó" magyarországi elképzelésére utalva azt írta: Ficónak az a szerencséje, hogy semmilyen különadóra nincs szüksége, anélkül is eljátszhatja Robin Hoodot, s osztogathatja az úgynevezett szociális csomagocskáit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Személyi változások várhatók Robert Fico kormányában

Szlovák lapértesülés szerint júliusban távozik Robert Fico kormányából Ivan Valentovic egészségügyi miniszter, és valószínűsíthető, hogy a külügyminiszter, Ján Kubis se marad sokáig a szlovák diplomácia élén.

MTI Gazdaság

Fico: jövőre Szlovákiában is euró

Máltán, az euró idei bevezetésének alkalmából rendezett ünnepségeken az EU és tagállamai vezetői a hét végén az euróövezet gazdaságát értékelték. Robert Fico szlovák kormányfő reményét fejezte ki, hogy jövőre országa az eurózóna tagjává válik.

MTI Világ

Szlovákia: Ficoék népszerűsége töretlen

Tartósan vezeti a pártok népszerűségi listáját a szlovák kormányfő, Robert Fico Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű pártja, amely az állami Statisztikai Hivatal (SÚ SR) legújabb felmérése szerint január első felében 43,9 százalékos támogatottságot tudhatott magáénak.

MTI Gazdaság

Fico az egészségbiztosítókat ostorozza

Robert Fico szlovák kormányfő pénteken "gengszterizmusnak" minősítette egy magán egészségbiztosító írásos felszólítását, amelyben a biztosító - peren kívüli megállapodást szorgalmazva - 15 milliárd koronát (443 millió euró) követel a kormánytól kártérítésként egy nemrégiben elfogadott a törvény miatt.

MTI Világ

Fico: nem szűntek meg a határok

"Ne keltsünk olyan benyomást, hogy a schengeni rendszer életbelépésével megszűntek volna a határok, s hogy a schengeni térség kiterjesztésével létrejött egy egységes terület, amelyen belül majd minden egybevegyül" - jelentette ki Robert Fico, szlovák kormányfő.

MTI Világ

Fico az állami tulajdont erősíti, nem adja a repteret

A szlovák kormány saját erőből, külföld érdekeltség bevonása nélkül kívánja korszerűsíteni a pozsonyi repülőteret - döntött a kormány. "Az állami tulajdont erősíteni akarjuk a repülőtérben, s nem megszabadulni tőle" - jelentette ki Robert Fico kormányfő a döntés után.

Kína legrégebbi ismert palotáját fedezték fel egy 5300 éves ősi város romjai közt

Kína legrégebbi ismert palotáját fedezték fel egy 5300 éves ősi város romjai közt

Csak a jövő héttől kell negatív teszt az Angliába utazóknak

Csak a jövő héttől kell negatív teszt az Angliába utazóknak

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell