szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Radioaktív urániumot tartalmazó folyékony hulladék ömlött ki a dél-franciaországi Bollene-ben, a Tricastin Atomerőmű területén, de a baleset nem jelent közvetlen egészségügyi veszélyt - közölték a francia nukleáris hatóságok.

A keddre virradó éjjel történt baleset során 30 köbméter, literenként 12 gramm radioaktív urániumot tartalmazó folyékony hulladék ömlött a talajra és került onnan két környékbeli folyóba, a Gaffierre-ben és az Auzonba, valamint egy kisebb csatornába. Catherine Dalverny az erőmű kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint a francia nukleáris hatóságok a nemzetközi INES hét fokozatú skálán a legalacsonyabb, 1. fokozatúnak nyilvánították a balesetet. A baleset nem jelent közvetlen egészségügyi veszélyt a lakosságra, a legfőbb feladat jelenleg az ellenőrzés - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató. A Vaucluse és Drome megye (amelyekhez az atomerőmű területe tartozik) prefektúrái és a nukleáris hatóságok szerint is minden szükséges óvintézkedést megtettek, és azok a további vizsgálatokig érvényben maradnak.

A baleset egy tartálytisztítás közben az atomerőmű hulladékfeldolgozással foglalkozó Socrati alvállalkozójának üzemében történt, melynek során mérgező folyadék ömlött ki. Gilles Salgas kommunikációs igazgató szerint először történt telepükön ilyen jellegű baleset.

A Socrati a következő napokban folyamatosan ellenőrzi a környékbeli vizek minőségét. Az erőmű területén található folyók vízfelszínén az uránium aránya ez első mérések során jóval meghaladta a normál értéket, de azóta folyamatosan csökkent. A mélyebb vízrétegekben azonban a megengedett alatt maradt az uránium mértéke - közölte az adatok részletezése nélkül a Socrati. A környékbeli tavakban is végeztek méréseket, de azokba egyáltalán nem került uránium.

A kedden meghozott intézkedések értelmében az atomerőmű környékén található településeken a vezetékes vízen kívül minden egyéb forrásból származó víz használata és fogyasztása tilos, valamint tilos a környékbeli folyókban és tavakban fürdeni, horgászni és bármilyen sportot űzni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Radioaktív magyar hulladék Boszniába - és vissza

Ismeretlen eredetű sugárzó fémhulladékot fordított vissza Budapestre a boszniai Zenica vasműve. A radioaktív vasrudak több mint egy hétig dekkoltak a balkáni városban, jelentős aggodalmat keltve a helyiek között.

MTI Itthon

Radioaktív anyagot jelzett a sugárkapu Biharkeresztesnél

Rádium 226-os izotópot rejtő dobozra jelzett be a biharkeresztesi határátkelő sugárkapuja, annyit már tudni, hogy a kibocsátott alfa- és gammasugárzás a dobozában nagyrészt elnyelődik, két méterről már gyenge a jel, így a vele kapcsolatba kerülők nem voltak veszélyben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

MTI Tech

Radioaktivitással táplálkoznak egyes gombafajok

A radioaktív sugárzás bizonyos gombafajok számára táplálékul szolgál. A gombák az emberi bőrben is megtalálható melanin nevű pigment segítségével energiává alakítják a sugárzást, és felhasználják növekedésükhöz.

MTI Világ

Radioaktivitást észleltek Libanonban

Magas radioaktivitást mutattak azok a földminták, amelyeket Libanonban, izraeli bombatölcsérekben vizsgáltak a tudósok. Ez arra utal, hogy Izrael urániumalapú fegyvereket használt a nyári háborúban - írta a londoni The Independent. A hírt Az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) illetékesei nem tudták megerősíteni.

MTI Világ

Radioaktív anyagot foglalt le a szlovák rendőrség

Szervezett bűnbandára csapott le a szlovák rendőrség az ország keleti végein, egy pontosan meg nem jelölt helyen, ahol a magyar hatóságokkal történő együttműködésnek köszönhetően egy kilogramm radioaktív anyagot sikerült lefoglalni.

MTI Világ

Két radioaktív hulladékraktárat épít Románia

Egyelőre meg sem kérdezték a lakosságot, de Bukarestben már hivatalosan is bejelentették, hogy a Konstanca melletti Saligny településen 2014-ig radioaktív hulladékraktárat építenek, amely a cernavodai atomerőmű „szemtét” fogja tárolni.

MTI Világ

Radioaktivitást mutattak ki Észak-Koreában

Radioaktivitást mutattak ki amerikai vizsgálatok egy észak-koreai kísérleti telepen, így Washingtonnak a CNN amerikai hírtelevízió péntek éjjeli jelentése szerint megvannak az első bizonyítékai arra, hogy Észak-Korea valóban atomrobbantást hajtott végre a hét elején.

Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes