szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Malév szerint is torzítja a versenyt, jegyár-emelkedést okoz, és nem is éri el célját az a napokban elfogadott uniós szabályozás, amely 2012-től a légitársaságokat is szén-dioxid kvóta vásárlására kötelezi.


    
A légitársaságoknak 2009-től kell majd kalkulálniuk az emisszióval, amit a még kidolgozásra váró formában hitelesíttetniük és jelenteniük is kell. A Malévnál azzal számolnak, hogy a tonnánként 27 euróba kerülő szén-dioxid ára 2012-ben 30 euróra nő. 
   
Németh Krisztina, a nemzeti légitársaság kommunikációs vezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott: csak azt követően tudják megbecsülni, hogy ez a Malévnek majd mennyibe kerül, amikor körvonalazódnak a szén-dioxid-kibocsátás mérésének metodikája, illetve az adatszolgáltatási kötelezettség pontos tartalmi elemei.


Az Európai Bizottság hatástanulmánya szerint a jegyárak várhatóan 4,60 és 39,60 euró között emelkednek az útvonal-távolságtól függően. A légitársaságok nemzetközi szövetsége, a IATA prognózisa szerint 3,5 milliárd euró többlet-költséget eredményez majd az európai szennyezőanyag-kibocsátás kereskedési rendszer (ETS) az iparág szereplőinek az első évben, ami évről évre növekszik majd. Az Európai Légitársaságok Szövetsége (AEA) számításai ennél nagyságrendekkel magasabb költségekkel kalkulálnak: 2012-2022 között összesen mintegy 177 milliárd euró pótlólagos költséget prognosztizálnak, ebből 2012-ben 6 milliárd eurót.
   
A légitársaságokat nemcsak az ETS, hanem a magas üzemanyagárak is a takarékosabb üzemmódú gépek felé fordítják. A Malévnél is megkezdték már a flotta átalakítását, az új gépek beszerzésénél az egyik fontos szempont éppen az üzemanyag-hatékonyság. A takarékossági és környezetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően az üzemanyag-felhasználásban csak a közelmúltban bevezetett újításokkal havonta 540 tonna kerozint takarít meg a légitársaság. 
   
A légitársaságok az ETS helyett az Egységes Európai Égbolt megvalósítását szorgalmazzák, amellyel jelentősen javulhat a közösségi fuvarozók üzemanyag-hatékonysága. A gépek személyzete és a légiforgalom-irányítás közötti ideálisabb együttműködés révén ugyanis jelentős mennyiségű üzemanyag takarítható meg. Összeurópai szinten évi 12 millió tonna szén-dioxid kibocsátás-csökkenést eredményezhet a hatékony európai légtérirányítás: nem járnak feleslegesen a hajtóművek, és nem várakozik feleslegesen repülőgép sem a földön, sem a levegőben. 
   
A szén-dioxid kibocsátással kapcsolatos uniós javaslat a Malév szerint is torzítja a versenyt az európai fuvarozók között, valamint az EU-s és EU-n kívüli légitársaságok között egyaránt, a kvóták kezdeti elosztásakor figyelembe vett bázis miatt. 
   
A Malév szerint számolni lehet azzal a következménnyel is, hogy a nemzetközi légi forgalom a kevésbé drága útvonalak felé  tolódik el, így az európai gyűjtő-elosztó repülőterek elveszítik járataik, utasaik egy részét. Mindennek eredményeképpen az európai légitársaságok piaci részesedése visszaesik, miközben a környezetre gyakorolt pozitív hatás is elmarad, hiszen nem történik más, mint alternatív légi útvonalakra terelődik át a forgalom - változatlan szén-dioxid kibocsátás mellett - vélekedett Németh Krisztina.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök