Tetszett a cikk?

Büntetőeljárás indult Csehországban egy volt kommunista tisztviselő ellen, aki az ötvenes években aktívan részt vett olyan magángazdák tönkretételében, akik nem voltak hajlandóak belépni az akkor alakuló földműves szövetkezetekbe.

Csehországban ez az első eset lenne, hogy valakit felelősségre vonnak a magángazdák ötvenes évekbeli meghurcolásáért és üldözéséért – írta csütörtökön a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap.

Pavel Bret, a Kommunizmus Bűntetteit Dokumentáló és Vizsgáló Intézet (ÚDV) igazgatója szerint a hivatalnak már mintegy 350 beadványa van ilyen ügyekkel kapcsolatban. „Az állami tisztségviselőkön kívül a korabeli ügyészeket és a nemzetbiztonsági hivatal helyi parancsnokait is átvilágítjuk” – fejtette ki a lapnak Bret. Az általa vezetett hivatal már a közeljövőben újabb pereket indít.

A most 77 éves Rudolf Pavlíceket, aki az ötvenes években a közép-csehországi Rakovník melletti Trtice község nemzeti bizottságának (helyi tanácsának) a tisztviselője volt, a közszolgálati jogkörök megsértése és túllépése miatt vizsgálja a hatóság. Ha bebizonyosodik bűnössége, akár tíz év börtönbüntetést is kiróhat rá a bíróság.

Történelmi dokumentumok tanúsága szerint Pavlícek írta alá azokat a döntéseket, amelyek alapján Karel Horácek magángazdát megfosztották vagyonától, és más faluba telepítették át. Horácek volt Trtice egyik legvagyonosabb gazdája, s nem volt hajlandó belépni a kommunisták alakította termelőszövetkezetbe. „Bármi történt is, minden már történelem, s jogilag nem orvosolható” – reagált újságírói kérdésre Cestmír Kubát, Pavlícek védőügyvédje.

Az ÚDV már évek óta gyűjti az anyagot az erőszakos kollektivizálásról, de jogi lépésekre, a korabeli tisztviselők felelősségre vonására csak most határozta el magát. Jogi szempontból ráadásul csak olyan tetteket lehet ma elítélni, amelyek az adott korban hatályos törvényeket is sértették.

Történészek szerint nagyon nehéz dologról van szó, mert a magángazdák üldözéséről az erőszakos kollektivizálás idején alig maradtak fenn írásos bizonyítékok. A tanúk többsége pedig már meghalt.

Központi szinten csak 1951 és 1953 között vezettek nyilvántartást az ügyekről. Korábban, illetve később csak helyi szinten, mert a döntéseket is helyi, legfeljebb járási szinten hozták. A fennmaradt központi kimutatás szerint 1951 és 1953 között mintegy 2000 magángazdaságot számoltak fel a kommunista hatóságok. Az állambiztonsági hivatal néhány jelentése szerint a belső kitelepítések és a vagyonelkobzás az ötvenes évek első felében összesen mintegy 3–4 ezer családot érintett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

A hasznos idióták, avagy a kommunizmus hiszékeny áldozatai

Talán nem csak a kivégzetteket, elhurcoltakat, munkatábokba zártakat tekinthetjük a kommunizmus áldozatainak, hanem azokat a hiszékeny értelmiségieket is, akik még napjainkban is illúziókat táplálnak, és igyekeznek felmenteni e lejárt eszmét bűnei alól.

MTI Világ

Kommunizmus, viccekben elbeszélve

"A kommunizmus története kommunista vicceken keresztül" a címe egy, a közelmúltban Nagy-Britanniában megjelent könyvnek, amelynek szerzője Ben Lewis dokumentumfilm-rendező.

hvg.hu Itthon

Hány magyar áldozata volt a kommunizmusnak?

Szerte a világban vagy százmillió, Kelet-Európában negyven év alatt egymillió ember halála szárad a kommunista pártok lelkén. De vajon nálunk mennyien voltak? És mennyien lehettek azok, akiket nem öltek meg, de tönkretették az életüket? A kelet-európai abszurdhoz méltóan sokszor a gyilkos és az áldozat ugyanaz.

Nemzetközi gazdaság

Magánkommunizmus

Kapitalista elosztást vezetnek be a kommunisztikus társadalom csírájaként zsidó bevándorlók által a múlt század elején Palesztinában létrehozott első kibucban.

Vélemények

Kommunista párt kommunizmus nélkül

Az a tény, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Dmitrij Medvegyevet jelölte utódjának a 2008 márciusában tartandó és demokratikusnak mondott elnökválasztásra, azt mutatja, hogy az orosz vezetők szemernyit sem változtak. Egyre inkább úgy tűnik, hogy akárcsak Leonyid Brezsnyev idején, most is évtizedeken át ugyanazokat a neveket látjuk majd viszont az Oroszországból érkező hírekben. A Putyin-rendszer legfőbb ideológusa, Hleb Pavlovszkij szerint a jelenlegi orosz rendszer tökéletes - egyetlen apróságot leszámítva: nem tudja, hogy kik az ellenségei. Úgy tűnik, a Kremlben mindenki a náci jogtudós Carl Schmitt munkáit olvassa - ő állította ugyanis azt, hogy a politika központi célja az ellenség meghatározása. Schmitt útmutatását követve Putyin emberei a liberális Jobboldali Erők Szövetségét tették meg ősellenségüknek. E párt gyűléseit a rohamrendőrség erővel feloszlatta, vezetőit lefogták és megverték, Putyin pedig sakálnak nevezte a párt híveit.

MTI Világ

Leszavazták a kommunizmus bűneit elítélő határozattervezetet

Elutasította a "totalitárius kommunista rezsimek bűneit" elítélő határozattervezetet szerdán az Európa Tanács parlamenti közgyűlése. A tervezet nem kapta meg a jóváhagyáshoz szükséges kétharmados többséget. A testület három órán át tartó vita után szavazott.

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban