szerző:
MTI

A rivális Hamász és Fatah szervezetekhez hű palesztin biztonsági erők az elmúlt évben egyaránt súlyosan megsértették az emberi jogokat, egyebek között önkényes letartóztatások és kínzás alkalmazásával - állapítja meg a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.

A több mint egy éve tartó elkeseredett hatalmi harcban a két fél politikai okokból rendszeresen őrizetbe vette, és kínzásnak vetette alá az ellenfél híveit, nem riadva vissza brutális bántalmazásoktól, sőt "színlelt" kivégzésektől sem. 

Joe Stork, a HRW helyettes közel-keleti térségi vezetője felszólította a nyugati donor országokat, hogy az általuk elismert, Fatah vezette palesztin kormány segélyezését tegyék függővé a palesztin biztonsági erők jogszerű eljárásától. A pénzből és kiképzésből nem részesülhet egyetlen olyan alakulat sem, amely semmibe veszi a törvényt és az emberi jogokat - figyelmeztetett. Mahmúd Abbász palesztin elnök elnöki gárdáját és biztonsági erőit az Egyesült Államok szereli fel és képezi ki, míg a polgári rendőrséget az Európai Unió támogatja.

A Hamász radikális palesztin szervezet, mely Irántól és más iszlám országoktól kap támogatást, tavaly nyáron elűzte a rivális Fatah mozgalmat a Gázai övezetből, és magához ragadta a hatalmat a térségben többhónapos véres harcok után, amelyek több száz halálos áldozatot követeltek. Abbász és a hozzá hű Fatah erői viszont továbbra is kezükben tartják a hatalmat az Izrael által megszállva tartott Ciszjordániában.

A jelentés szerint Ciszjordániában a legtöbb visszaélést a titkosszolgálat és az úgynevezett megelőző egységek követték el. Álarcos Fatah-fegyveresek a Hamász több száz tagját és hívét vették őrizetbe letartóztatási parancs nélkül, a kihallgatások során sokukat megkínozták, egyikük ebbe belehalt. A Hamász a jelentés szerint hasonló mértékű jogtiprásokat követett el a Gázai övezetben. Tagjai két esetben a lefogottakat közvetlen közelből lábon lőtték, és legalább három fogoly valószínűleg kínzások következtében vesztette életét.

A Hamász vezette gázai belügyminisztérium elzárkózott a HRW jelentésének kommentálásától, csupán annyit közölt, hogy a bűnösök elnyerik büntetésüket. Huszein es-Sejk, a Fatah magas rangú illetékese pedig azt mondta, hogy a mozgalom erői Ciszjordániában "a törvényekkel összhangban működnek", egyúttal "barbár és brutális gyakorlattal" vádolta meg az ellenlábas Hamászt.

A HRW ténymegállapításait támasztja alá az a legújabb incidens is, melyről az izraeli rádió számolt be. Eszerint a Hamász kedden este szabadon bocsátott egy csoport palesztint, akik között nem volt ott az előzőleg ugyancsak őrizetbe vett Abu Szeif, az ARD német televízió palesztin operatőre. Mint a Hamász szóvivője közölte, "nem érezte jól magát". Az ötgyermekes Abu Szeifet az izraeli rádió szerint kórházba szállították, mert a bántalmazások következtében "nagyon súlyos állapotba" került.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Zimbabwe elleni szankciókra kéri az Afrikai Uniót a Human Rights Watch

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet arra kérte az Afrikai Unió egyiptomi csúcsértekezletének résztvevőit, hogy rendeljenek el szankciókat Robert Mugabe zimbabwei elnök kormányzata ellen, s nyilvánítsák azt törvénytelennek a pénteki elnökválasztási komédia után.

MTI Világ

Folytatja a tárgyalásokat a Fatah és a Hamász

A tárgyalások folytatásában állapodtak meg öt nap tanácskozás után a két legnagyobb palesztin szervezet, a Fatah és a Hamász radikális mozgalom képviselői a jemeni fővárosban - jelentették be vasárnap.

MTI Világ

HRW: állítsák le az iraki kivégzéseket!

Az iraki kivégzések leállítását követelte hétfőn a bagdadi kormánytól a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet, amely elítélte azt, ahogyan az iraki kormányfő reagált Szaddám Huszein kivégzésével kapcsolatos kritikákra.

MTI Világ

Human Rights Watch: Nyugaton elnézőek a diktátorokkal

A Human Rights Watch (HRW) elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet szerint részben a nyugati demokráciák elnéző magatartása okolható azért, hogy a világ több országában zsarnoki vezetők megsértik az emberi jogokat.

MTI Világ

Kína hamisnak nevezte a Human Rights vádjait

Éves jelentésében a New York-i székhelyű szervezet Kínával foglalkozó fejezetében egyebek közt az egyházi és szakszervezeti tevékenység elfojtásával, az etnikai kisebbségek elnyomásával vádolta az ázsiai országot. Az Európai Bizottság is visszautasította az uniót ért bírálatokat.

MTI Világ

HRW: szabálytalanságok a Szaddám-perben

Komoly szabálytalanságok kísérték végig Szaddám Huszein iraki exdiktátor bagdadi perét a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet hétfőn napvilágot látott jelentése szerint, a jogvédők éppen ezért a halálos ítélet hatályon kívül helyezését tartják kívánatosnak.

MTI Világ

Intifádával fenyeget a Hamász

Egy új, Izrael és a ciszjordániai palesztin biztonsági erők elleni felkelés kirobbantásával fenyegetőzött kedden az iszlamista Hamász mozgalom arra az esetre, ha a Jordán folyó nyugati partján (Ciszjordániában) folytatódik aktivistáinak őrizetbe vétele.

MTI Világ

Hamász - Fatah: bizalom van, áttörés nincs

Helyreállították a bizalom és a kölcsönös megbecsülés légkörét a két rivális palesztin szervezet között a hét végén, Dakarban lezajlott tárgyalások - olvasható abban a vasárnap kiadott közleményben, amelyet a Fatah és a Hamász szenegáli fővárosban tárgyaló képviselői írtak alá.

MTI Világ

HRW: szudáni tisztek irányították a dárfúri vérengzéseket

Szudáni katonatisztek irányították az afrikai ország dárfúri körzetében a fekete lakosságot üldöző, fosztogató, falvakat felperzselő arab milíciát a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet által megszólaltatott vezérük szerint.

MTI Világ

HRW: hiba volt társulási megállapodást kötni Szerbiával

A szrebrenicai áldozatokra mért csapást az Európai Unió (EU) azzal, hogy aláírta Szerbiával a csatlakozás előfeltételének számító szerződést, miközben a vérengzések egyik felelősének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok továbbra is szabadlábon van - jelentette ki a Human Rights Watch képviselője szerdán Brüsszelben.

MTI Világ

A Human Rights Watch éves jelentésében Amerikát bírálja

A kínzás és a megalázó bánásmód szándékos alkalmazása az Egyesült Államok terrorizmusellenes politikájában az elmúlt évben aláásta az emberi jogok globális védelmének ügyét a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) szerdán közzétett éves jelentése szerint.

Idő előtt kiszivárgott a BMW szupererős új dízele

Idő előtt kiszivárgott a BMW szupererős új dízele

Úgy tűnik, végre bemutatja a héten az Emmi a Nemzeti alaptantervet

Úgy tűnik, végre bemutatja a héten az Emmi a Nemzeti alaptantervet

Nem tudják, hogy lesz-e belőle baj, de a véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív anyagai

Nem tudják, hogy lesz-e belőle baj, de a véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív anyagai

Múzeumi lopás: Azzal védekezett a vádlott, hogy elvette a főnöke az internetét

Múzeumi lopás: Azzal védekezett a vádlott, hogy elvette a főnöke az internetét

A külföldi cégek sorra menekítik ki embereiket Vuhanból

A külföldi cégek sorra menekítik ki embereiket Vuhanból

Milliós motivációs elismerést és jutalmat kaptak az államtitkárok

Milliós motivációs elismerést és jutalmat kaptak az államtitkárok