szerző:
MTI

Miheil Szaakasvili grúz elnök "nem hajlandó kompromisszumra Vlagyimir Putyin rezsimjével", s kitart amellett, hogy Dél-Oszétia, illetve Oroszország támadta meg a dél-oszétiai grúz enklávékat, s a múlt pénteki grúz támadás, a bombázásokat is beleértve, csupán az orosz tankok feltartóztatását szolgálta.

A Kommerszant című orosz lapban pénteken megjelent interjúban Szaakasvili kijelentette: tárgyalásokra csak akkor kerülhet sor, ha Oroszország visszatér a kiinduló pozícióhoz, és elismeri az egységes Grúziát és annak határait (vagyis azt, hogy a kilencvenes évek elején elszakadt Abházia és Dél-Oszétia Grúzia része). Megismételte: a dél-oszétiai orosz katonai akció célja a grúziai rezsim megdöntése és Grúzia függetlenségének korlátozása, vagy felszámolása.
 
"Tbiliszi egyáltalán nem szándékozik Moszkvával tárgyalni területi épségéről, amelyet Oroszország megsértett, hanem csakis az agresszor orosz csapatok kivonásáról. Készek vagyunk megvitatni a fegyvernyugvást, és miegyebet, de Oroszország nem ismeri el Grúzia függetlenségét és területi épségét, s ilyen helyzetben nehéz tárgyalásokat kezdeni" - mondta.
 
Az elnök állította: hazugság, hogy Grúzia támadott volna meg bárkit, hazugság, hogy békés dél-oszétiai lakosok váltak a grúz katonák áldozataivá, mert azok nem is találkoztak civilekkel. Utalt arra, hogy sok háború ilyen hazugságokkal kezdődik.
 
Arra a kérdésre válaszolva, gondolt-e rá, hogy ha megtámadja Dél-Oszétiát, Oroszországgal kerül szembe, lényegében beismerte, hogy erre fel volt készülve. Hosszan beszélt arról, hogy Oroszország hónapok óta készült erre a háborúra, s a Grúziával baráti kapcsolatokat ápoló országok titkosszolgálatai is jelezték ezt hónapokkal korábban, vagyis Grúziát nem érték váratlanul a történtek.
 
Meggyőződésének adott hangot, hogy nem volt más választása: Grúziának meg kell őriznie államiságát és ki kell szorítania az orosz csapatokat egész Grúzia határain túlra. "Nem vagyok hajlandó semmiféle kompromisszumra Putyin rezsimjével" - mondta. 

Szaakasvili szerint mindezt Grúzia saját erejére és barátai segítségére támaszkodva viszi véghez, és soha nem engedi át területe egy négyzetcentiméterét sem Oroszországnak, sem másnak, hanem a végsőkig fog harcolni. Megismételte Washingtonban sietve cáfolt kijelentését, miszerint az Egyesült Államok nem segélyt küld katonai repülőgépein, hanem ellenőrzése alá vonja a grúziai repülőtereket és kikötőket, s ez igen fontos fejlemény a régiós geopolitikában. Úgy vélte, Washington azért nem vette nyomban védelmébe Grúziát, mert "senki nem számított arra, hogy Oroszország túlmegy az emberiesség minden határán, s hatalmas kárt okoz Grúziának". 
 
Végül arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy miatta globális konfliktus alakul ki Oroszország és az Egyesült Államok között, Miheil Szaakasvili így válaszolt: "Az utóbbi néhány napban annyi aljasságot láttam már az orosz hadigépezet részéről, hogy már semmitől sem félek".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

NATO: fenn kell maradnia Grúzia területi egységének

A NATO-tagországok kedden megerősítették azt az álláspontjukat, hogy Grúzia területi egységének fenn kell maradnia - jelentette be Jaap de Hoop Scheffer főtitkár azt követően, hogy a szövetség döntéshozó, nagyköveti tanácsa meghallgatta Szalom Szamadasvili grúz nagykövetet az orosz-grúz fegyveres konfliktusról.

MTI Világ

Amerika ragaszkodik Grúzia területi egységéhez

Az Egyesült Államok ragaszkodik a szuverén és szabad Grúzia területi egységéhez, és nem vesz tudomást az ezzel ellentétes orosz igényekről - közölték a washingtoni vezetők csütörtökön.

MTI Világ

Az oroszok negyede az USA-t okolja a grúziai konfliktus miatt

Az oroszok az Egyesült Államokat és Grúziát okolják a dél-oszétiai konfliktus miatt, és mindössze egy százalékuk mutogat Moszkvára – derül ki egy szerdán ismertetett közvélemény-kutatásból. Az ENSZ főtitkára pedig résztvenne a rendezésben.

MTI Gazdaság

Nem érinti a Nabuccót a grúziai helyzet

A tervezett Nabucco földgázvezetéket nem veszélyezteti a grúziai konfliktus, nincs jele, hogy lassulna a vállalkozás - mondta a Nabuccót tervező, hattagú európai konzorcium igazgatója.

MTI Világ

Lavrov: Oroszország tiszteletben tartja Grúzia szuverenitását

Moszkva nem törekszik arra, hogy elfoglalja Grúziát, vagy megszállás alatt tartsa az ország bármelyik részét - írta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Financial Times című brit napilap szerdai számában, ismételten hangsúlyozva, hogy Oroszország tiszteletben tartja Grúzia szuverenitását.

Ismét csökkent a koronavírusos fertőzöttek száma Kínában

Ismét csökkent a koronavírusos fertőzöttek száma Kínában

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet

Katolikus diákok tüntettek kirúgott meleg tanáraikért

Katolikus diákok tüntettek kirúgott meleg tanáraikért

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Elfogtak egy hackert, aki átvert egy webshopot és 22-szer nem fizetett elektronikai cikkekért

Elfogtak egy hackert, aki átvert egy webshopot és 22-szer nem fizetett elektronikai cikkekért

Sanders nem kér Moszkvából támogatást

Sanders nem kér Moszkvából támogatást