szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió Brüsszelben folyó csúcstalálkozójával párhuzamosan különös diplomáciai háború bontakozott ki Németország és Nagy-Britannia között.

Berlin és London viszonya az utóbbi időszakban amúgy is feszültebbé vált az Európát sújtó gazdasági és pénzügyi válság következményeinek enyhítéséhez szükséges intézkedések eltérő megítélése miatt. A feszültséget most tovább élezte Peer Steinbrück német pénzügyminiszternek a Newsweek hírmagazin legfrissebb számában megjelent nyilatkozata.

A szociáldemokrata politikus rendkívül élesen bírálta Nagy-Britannia, a munkáspárti kormány és személy szerint Gordon Brown miniszterelnök gazdaságpolitikáját, illetőleg a válság enyhítése érdekében elhatározott lépéseit. A miniszteri nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy a hét elején Londonban Brown, továbbá Nicolas Sarkozy francia államfő és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök találkozójára nem hívták meg a német kancellárt, amit Berlinben meglehetősen zokon vettek.

Az amerikai hetilapnak adott interjúban Steinbrück a diplomáciában szokatlan élességgel és gúnnyal bírálta a brit intézkedéseket, különös tekintettel az áfa csökkentésére. A konjunktúra élénkítésével kapcsolatos esetleges újabb csomag elhatározásával egyelőre kiváró német kormány minisztere a brit lépések gyorsaságát "lélegzetelállítónak és lesújtónak" nevezte, s közvetve kétségbe vonta azok hatékonyságát. Mindehhez még azt is hozzátette: a londoni intézkedések nyomán a brit államadósságok olyan méretet öltenek majd, amelynek csökkentéséért "egy egész generációnak" kell majd dolgoznia.

Berlini sajtóértesülések szerint Gordon Brown hasonló élességgel reagált a német pénzügyminiszter nyilatkozatára. Az újságok idézték a brit miniszterelnököt, aki ismételten azzal vádolta Németországot, hogy a gazdasági és pénzügyi válsággal kapcsolatban "nem megfelelő" politikát folytat. Brown egyenesen azt állította, hogy Németország "kudarcra van ítélve." "A fontos az, hogy a legtöbb ország azt csinálja, amit mi csinálunk" - fogalmazott a brit miniszterelnök, "tétlenséget" vetve a német kormány szemére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

FT: Brown és Sarkozy „új Bretton Woods” tervein dolgozik

„Új Bretton Woods-ról”, vagyis a háború után kialakult globális pénzügyi intézményrendszer áttervezéséről szeretne megállapodást elérni a jövő hét végi washingtoni G20-csúcson Gordon Brown brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök, jóllehet kettejük között is még markáns véleménykülönbségek vannak abban, hogy pontosan milyen tanulságokat kell levonni a jelenlegi pénzügyi válságból, írta a hétfői Financial Times.

MTI Gazdaság

21 millió német banki adatai vehetők meg feketén

Mintegy 21 millió német polgár bankszámlájának adatai szerezhetők meg a feketepiacon - írja a Wirtschaftswoche című hetilap. Ehhez a hatalmas adatmennyiséghez mintegy 12 millió euróért lehet hozzájutni - tudta meg a lap, amely 1,2 millió ember adatait tartalmazó mintához hozzá is jutott.

MTI Gazdaság

Újabb mélységi rekordot döntött a font, Brown nem akar eurót

Megdöntötte alig egy nappal korábban beállított mélységi árfolyamrekordját a csütörtöki londoni kereskedésben a font sterling a euróval szemben a brit gazdaságból érkező mind súlyosabb recessziós hírek hatására. A brit kormányfő ugyanakkor közölte: Nagy-Britannia nem adja fel a fontot, és nem lép be az euróövezetbe.

MTI Gazdaság

Történelmi mélyponton az autóértékesítés Németországban

Németországban 18 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba novemberben, mint az előző hónapban a külföldi autógyártók szövetségének (VDIK) kedden közzétette adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdaságában az idei év értékesítési adatai valószínűleg a legrosszabbak lesznek a német egyesítés éve, 1990 óta.

MTI Autó

A német autógyáraknál már kezdődik a karácsonyi szünet

A BMW autóipari cég müncheni gyárában az autópiaci válság miatt már megkezdődött a öt hétig tartó karácsonyi szünet - számol be a Frankfurter Allgemeine Sonnntagszeitung a cég szóvivőjére hivatkozva. Több autóipari cég is munkaidő-csökkentést tervez.

MTI Gazdaság

Gordon Brown ráförmedt Izlandra a beragadt brit számlák miatt

Példátlan államközi feszültség alakult ki csütörtökre Nagy-Britannia és Izland között, miután kiderült, hogy brit önkormányzatok és rendőrkapitányságok csaknem egymilliárd fontja ragadt be csődbe ment izlandi bankokban, és a brit kormány elkezdte befagyasztani izlandi cégek nagy-britanniai vagyonát. Izland emiatt "terrorellenes eszközök" alkalmazásával vádolta meg Londont.

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit