szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hillary Clinton, az Obama-kormány külügyminisztere, volt first lady, az elnökség egykori várományosa hihetetlenül leszűkült hatáskörrel kezdi meg az amerikai diplomácia irányításának feladatát, csak töredéke van a kezében annak a hatalomnak, amelyről azt gondolta, hogy birtokolni fogja - írta a The Hill című kongresszusi újság elemzője.

Az új amerikai külügyminiszter első külföldi útja a hagyományokkal szemben nem az európai szövetségesekhez vagy a Közel-Keletre vezet; Hillary Clinton egyhetes ázsiai körútra indul a hét végén. A washingtoni külügyminisztérium indoklása szerint Clintonnak azért nem kell ragaszkodnia a hagyományokhoz, mert Joe Biden alelnök már Németországba látogatott egy nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára, Barack Obama elnök különmegbízottja, George Mitchell pedig már járt a közel-keleti térségben.
 
Az alelnök sietett értésre adni, hogy a külpolitikát saját területének tekinti. Obama beiktatása előtt látogatást tett Afganisztánban, amivel egyértelmű jelzést küldött Clintonnak: ő fogja kézben tartani a külpolitika szálait, a miniszter legfeljebb másodhegedűs lehet. Biden volt az, aki a müncheni biztonságpolitikai értekezleten az Egyesült Államokat képviselte. Nagy érdeklődéssel várt beszédében új hangot ígért az amerikai külpolitikában, egyebek között kilátásba helyezve a tervezett európai rakétatelepítés felülvizsgálatát.

Richard Holbrooke, korábbi balkáni főtárgyaló és ENSZ-nagykövet különmegbízott lett Afganisztán és Pakisztán térségében. Ami különlegesség, hogy a diplomatának közvetlen bejárása lesz az elnökhöz. Ez az előjog nem járt ki neki a Clinton-kormány idején. George Mitchell volt demokrata szenátor pedig Obama közel-keleti különmegbízottja lett, és már meg is kezdte a közvetítést az arab-izraeli békefolyamatban - Hillary Clinton nélkül.
 
A külügyminiszter hatalmát tovább csorbítja, hogy Obama a nemzetbiztonsági tanácsban (NSC) a multilaterális ügyek igazgatójává Samantha Powert, korábbi kampánybeli tanácsadóját nevezte ki, aki az előválasztások idején leszörnyetegezte Bill Clinton feleségét.

James L. Jones tábornok, Obama nemzetbiztonsági főtanácsadója bejelentette, hogy kibővíti az NSC tagságát és szerepkörét a drámai világbeli kihívások miatt, amiből következően a külügyminiszternek, aki hagyományosan tagja a tanácsnak, kisebb szerep fog jutni.
 
Hillary Clinton hatalmát az is gyöngíti, hogy Susan Rice ENSZ-nagykövet ragaszkodott ahhoz, hogy beosztását kabinetszintű poszttá emeljék; az elnök ebbe bele is ment. Ebből következően feltehetően ugyanolyan közvetlen bejárása lesz Obamához, mint amikor külpolitikai főtanácsadó volt mellette a választási kampányban.
 
Ilyen körülmények között mekkora mozgástere maradhat a külügyminiszternek? - tette fel a kérdést a The Hill, amely szerint Hillary Clintont idegenek, némely esetben ellenségek veszik körül az adminisztrációban. Az a versengés, amely a külpolitika irányításáért hagyományosan a külügyminiszter és a nemzetbiztonsági főtanácsadó között zajlott, az Obama-kormányban kiszélesedett, többszereplőssé vált.
 
Hillary Clinton számára az okozza a legfőbb gondot, hogy idegen ebben a csapatban. Susan Rice ENSZ-nagykövet és Samantha Power, a nemzetbiztonsági tanács multilaterális igazgatója Obama belső köréhez tartoznak. Annak idején mind a ketten meghatározó szerepet játszottak az elnökjelöltséget szinte már a zsebében érző Hillary "megfúrásában". Vajon kialakulhat köztük olyan alkotó, bizalmi légkör, amely mentes a keserűségtől vagy legalábbis a kellemetlen izgalmaktól? Aligha - válaszolta Dick Morris elemző.
 
Az amerikai külügyminiszter hatalmi jogköre nincs lefektetve, és még csak nem is a poszt betöltőjének tekintélye alapozza meg. Alexander Haig volt tábornok, a NATO egykori főparancsnoka és Nixon elnök kabinetfőnöke megtapasztalhatta ezt, amikor Reagan elnöksége idején befolyását minimálisra csökkentette az akkori befolyásos "trojka" a Fehér Házban: James Baker kabinetfőnök, helyettese, Mike Deaver és Ed Meese elnöki tanácsadó. Hasonló volt a helyzet Bill Rogers, Eisenhower egykori igazságügy-minisztere és Nixon korábbi bizalmasa esetében: külügyminiszterként szinte nem is rúghatott labdába Henry Kissinger mellett, aki nemzetbiztonsági főtanácsadóként közvetlen bejárást élvezett Nixon elnökhöz, és "elszívta" előle a levegőt.

Az amerikai adminisztrációban a külügyminiszter hatalma közvetlenül az elnöktől származik. Hillary Clinton viszont nem tartozik az elnök belső köréhez, szemben Rice ENSZ-nagykövettel és Power nemzetbiztonsági tanácsi igazgatóval, akik korábban Obama tanácsadói voltak - írta a The Hill elemzője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hillary Clinton első útja Japánba vezet

Hillary Clinton amerikai külügyminiszterként először Japánban folytat tárgyalásokat, útja február közepére várható - közölte hétfőn Tokióban egy amerikai kormányzati illetékes.

MTI Világ

Clinton a tartós békéért munkálkodik

Hillary Clinton új amerikai külügyminiszter csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében megígérte, hogy a közel-keleti "tartós békéért" munkálkodik - közölte a Palesztin Hatóság.

MTI Világ

Hillary Clinton eskütételekor közvetve a Lewinsky-botránnyal viccelődött

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn Washingtonban letette a hivatali esküt; a ceremónián nagy derültséget keltett, amikor - homályos utalást téve a Monica Lewinsky-botrányra - köszönetet mondott férjének, a jelenlevő Bill Clinton exelnöknek a sokféle élményért az életben.

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

Hiába a tiltakozás, szálloda épül a Bem téren

Hiába a tiltakozás, szálloda épül a Bem téren

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép