szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ahogy a baloldal rasszistának bélyegzi a konzervatívokat címmel Breier Zsuzsa vendégkommentárját közölte a magyarországi választásokról csütörtökön a Handelsblatt. A szerző Berlinben élő kultúrdiplomata, a kibővített európai kultúra támogatására létrehozott társaság ügyvezető igazgatója, akit 2000-ben, az első Orbán-kormány ideje alatt kértek fel a berlini magyar nagykövetség kulturális attaséjának.

A német üzleti és politikai napilapban megjelent kommentár bevezetőjében a cikkíró hangsúlyozta: az antiszemitizmussal és a jobboldali radikalizmussal szembeni különös érzékenység joggal tartozik a német és európai demokratikus önmeghatározás alappillérei közé. Ám éppen Németországnak a nemzetiszocialista és a kommunista múlt megközelítésével kapcsolatos különleges felelőssége adhat okot az óvatosságra - mutatott rá a szerző, hangoztatva: a Nyugat csak a hidegháború vége után szembesült azzal, hogy a kommunista erőszakcselekményeket nem utolsósorban egy antifasiszta retorika álarca mögött követték el. Az egykori szovjet diktatúra kevéssé hatékony módszerei közé tartozott, hogy a politikai ellenfelet "fasisztáknak" bélyegezte.

A cikkíró ezt követően a 2006-os "országos méretű" magyarországi tüntetésekre emlékeztetett, amikor békés polgárok százezrei vonultak az utcákra, és követelték a hazugságbeszéde miatt lejáratódott szocialista kormányfő lemondását. A szocialisták és a baloldali liberálisok akkor "sietve"  előálltak azzal a tézissel, amely szerint az utcákon tüntető magyar polgárokat jobboldali radikális eszmerendszer hatotta át. A baloldali liberális kormányszövetség egyetlen veszélyes politikai ellenfele, Orbán Viktor pedig rendszerváltó polgári pártjával, a Fidesszel e tézis szerint nem áll messze a jobboldali radikális eszmerendszertől. Bizonyítékokkal a magyar baloldal adós maradt - írta a szerző. Mindez nem akadályozta meg, hogy szilárdan tartja magát az a hír, amely szerint a Fidesz hatalomra jutása esetén állítólagos fenyegető jobbratolódás következik be.

A 2006-os választásokon a szocialisták és a liberálisok sok olyan választó szavazatát kapták meg, akik Orbán és a Fidesz hatalomra jutását és ezáltal egy jobboldali radikális politikai változást akartak megakadályozni. A baloldali politikai hatalom nyolc éven keresztül riogatott a fenyegető jobboldali radikális veszéllyel - írta a szerző, majd a többi között idézte Tamás Gáspár Miklós baloldali liberális filozófus - a magyar választási eredménnyel foglalkozó - kommentárjának azt a mondatát, amely  szerint "beszakadt a civilizáció jege".

A cikkíró szerint az az Orbán Viktor, akit a német sajtó "jobboldali populistának" tüntet fel, annak az Európai Néppártnak az alelnöke, amelyhez a német CDU is tartozik. Vajon valakinek is eszébe jutna-e, hogy egy európai konzervatív, kereszténydemokrata párt győzelmét "radikális jobbratolódásként" jellemezze? - tette fel a kérdést  szerző. Breier szerint aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy egy jobboldali radikális párt Magyarországon "a szavazatok 12 százalékához" jutott. Ebből azonban az egész magyar társadalom állapotára következtetni nem más, mint "rövidzárlat" - hangsúlyozta a szerző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hitelmoratórium meghosszabbításáról is ma szavaz a parlament

A hitelmoratórium meghosszabbításáról is ma szavaz a parlament

Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?