szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Silvio Berlusconi kormányának népszerűsége 2008-as megválasztása óta a legalacsonyabb szintre zuhant, ami tovább erősíti az előre hozott választásokkal kapcsolatos találgatásokat.

A baloldali La Repubblica című napilap megbízásából végzett közvélemény-kutatás kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a jobbközép kormány támogatottsága harminc százalékra zuhant, ami a júliushoz képest 3, a januárihoz viszonyítva pedig 10 százalékpontos csökkenést mutat.

Berlusconi megítélése az év eleji 48 százalékról júliusra 39 százalékra zuhant, s ez szeptemberben sem változott. A kormányzó Szabadság Népe Párt támogatottsága a januári 46 százalékról júliusra 35 százalékra esett, ebből szeptemberre további egy százalékpontot veszített. A bevándorló-ellenes Északi Liga július óta 3 százalékpontot javított, s így jelenleg 33 százalékon áll. Fini újonnan alapított, Jövő és Szabadság elnevezésű mozgalma azonban a korábbi felmérések által előrevetített 6-7 százaléknál sokkal jobban teljesített, és jelenleg a választók 20 százalékának bizalmát élvezi.

A kedvezőtlen megítélés egyik oka a növekvő munkanélküliség és a korrupciós botrányok mellett az a hónapok óta húzódó belpolitikai csatározás, amely a kormány parlamenti többségének elvesztéséhez vezetett. Gianfranco Fini házelnök, aki a kormányzó párt társalapítója is, súlyos nézeteltérésbe került a miniszterelnökkel. A házelnök és támogatóinak kiválása a koalícióból alapjaiban rengette meg a kormány helyzetét, és népszerűségének radikális csökkenéséhez vezetett.  

A balközép ellenzék megítélése azonban még a kormánypártokénál is rosszabb. A balközép vezető ereje, a Demokrata Párt év eleji 37 százalékos támogatottsága júliusra 32, majd szeptemberre 26 százalékra csökkent. Berlusconi jövő héten készül beszédet mondani a parlamentben, ám egyelőre nem tisztázott, hogy a koalíció kér-e majd bizalmi szavazást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!