szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Unió pénteken sürgette Iránt, hogy a következő napokban adjon választ ajánlatára a perzsa ország nukleáris programjával foglalkozó párbeszéd újrafelvételéről.

Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton a múlt héten javasolta, hogy Teherán és az EU tárgyalóküldöttsége november közepén folytasson háromnapos tárgyalássorozatot a témáról.

A médián keresztül Irán ugyan jelezte, hogy üdvözli az uniós kezdeményezést, de hivatalosan még nem adott rá választ - mondta el az uniós "külügyminiszter" szóvivője Brüsszelben. Hozzátette, Ashton arra vár, hogy a másik fél hivatalosan és pozitívan reagáljon, és el tudja kezdeni a találkozó szervezését. A főképviselő ezért pénteken újabb levelet intézett az iráni hatóságokhoz.

Ebben jelezte azt is, hogy rajta kívül a Teheránnal tárgyaló nagyhatalmak (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia) képviselői is jelen lennének a november 15-én kezdődő egyeztetésen. Teherán azt állítja, hogy urándúsító programja kizárólag békés célokat szolgál. Nyugaton viszont tartja magát a gyanú, hogy a program keretében atomfegyver-fejlesztés is folyik. Tavaly október óta nem tartottak ilyen magas szintű megbeszélést Irán és a nyugati hatalmak között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Irán bebiztosítja magát

Irán kivonta az európai bankoknál elhelyezett eszközeit, hogy elkerülje az iszlám köztársaságot sújtó nemzetközi szankciókat - közölte pénteken az iráni jegybank vezetője.

MTI Világ

Kétszeresére nőtt Irán uránkészlete

Irán majdnem megkétszerezte 20 százalékos szintre dúsított urántartalékait június óta - mondta Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője szerdán.

MTI Világ

Hogyan áll bosszút Irán a vírustámadásért?

Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakértők szerint az iszlám ország képességein túlmutat az, hogy maga is kiberháborút indítson az őt ért új típusú támadás megtorlásaként, ugyanakkor félő, hogy más eszközökkel áll majd bosszút.