szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A panamai elnök politikai ellenfelei lehallgatására akarta rávenni az amerikai hatóságokat - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai iratokból.

A portál által közzétett dokumentumok - amelyekből az El País című spanyol lap és a panamai sajtó is tallózott szombaton - szerint Ricardo Martinelli panamai elnök tavaly augusztusban Barbara Stephenson amerikai nagykövetnek SMS-t küldött, segítségét kérve a lehallgatásokhoz. A tavaly elnökké választott Martinelli egy listát is továbbított a nagykövetnek, amelyen a célszemélyek neve is szerepelt. Az államfő az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség, a DEA lehallgatási programját akarta felhasználni politikai ellenfelei utáni kémkedésre. A nagykövet elutasította Martinelli kérését, s ezután az államfő burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy nem fogja segíteni az amerikai kormányt a kábítószer-ellenes fellépésben Panama területén. Az amerikai nagykövet jelentésében a panamai elnök államférfihoz nem méltó "zsarolási hajlamáról" tájékoztatta feletteseit. A WikiLeaks kiszivárogtatása alaposan megtépázhatja a roppant népszerű államfő tekintélyét. Martinelli közölte szombaton, hogy a diplomáciai dokumentumokban szereplő állítások félreértésen alapulnak, és cáfolta, hogy kérte volna ellenlábasai telefonjainak lehallgatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

WikiLeaks: Assange szerint megölnék őt egy amerikai börtönben

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója azt állította egy pénteken megjelenő lapinterjújában: "jó esélye" van annak, hogy megölnék, ha az Egyesült Államoknak sikerülne elérni azt, hogy Nagy-Britannia kémkedés gyanúja miatt kiadja őt, és amerikai börtönbe kerülne.

Vélemény

Rév István: Seres téved, a Soros Alapítvány nem támogatta a WikiLeakset!

Rév István, az Open Society Foundations Információs Programjai kuratóriumának vezetője határozottan cáfolta, hogy az Alapítvány támogatta volna a WikiLeaks tevékenységét, ahogy azt kommentárjában Seres László meglebegtette. Levelét – amelyből kiderül, hogy Assange járt Budapesten is (!) -- az alábbiakban közöljük.

hvg.hu Világ

A WikiLeaks-ügy: semmit nem érne a diplomácia titkok nélkül

A Julian Assange nevével fémjelzett, titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat kiszivárogtató Wikileaks egy jobb, transzparensebb világot szeretne, ahol nincsenek titkok. Csakhogy a titkolózás nagyon fontos a nemzetállamok túlélése szempontjából, nem beszélve arról, hogy titkok nélkül a diplomácia halott lenne.

MTI Világ

WikiLeaks: a Fatah a Hamász megtámadására kérte Izraelt?

A Fatah palesztin szervezet a rivális Hamász megtámadását kérte Izraeltől - legalábbis az izraeli belbiztonsági szolgálat főnöke szerint, akinek a szavait egy amerikai diplomata idézte egy 2007-es jelentésében, és a Wikileaks szivárogtatta ki hétfőn.

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját