szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bűnügyi eljárást indítottak Jasszer Arafat palesztin vezető 2004-es halála ügyében kedden Franciaországban – közölték az ügyet jól ismerő illetékesek.

A nyomozást a nanterre-i ügyészségen azután rendelték el, hogy a Palesztin Hatóság egykori elnökének özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen személy ellen, gyilkosság miatt. A palesztin vezető 75 éves korában, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban. Onnan szállították a Párizs melletti Percy de Clamart katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt.

A vizsgálatot azután indították meg, hogy erősen sugárzó polóniumot találtak a volt palesztin vezető személyes tárgyain, ami miatt felmerült a mérgezés gyanúja.

A palesztin vezetők és Jasszer Arafat családtagjai meg vannak győződve arról, hogy a volt palesztin vezetőt megmérgezték.

A lausanne-i sugárfizikai intézet már bejelentette: ha megkapja az özvegy hozzájárulását, szakértőket küld Rámalláhba, hogy ott megvizsgálhassák Jasszer Arafat földi maradványait, esetleges polónium nyomok után kutatva.

Szúha Arafat és a lánya, Zahva úgy vélték, hogy a vizsgálatot a francia nyomozó hatóságokkal együttműködve gyorsan kell lefolytatni.

Polóniummal mérgezték meg 2006-ban Londonban Alekszandr Litvinyenko volt orosz állambiztonsági tisztet is.

A palesztinok elégedettek, Izrael ki akar maradni

A Palesztin Hatóság üdvözölte kedden, hogy a nanterre-i ügyészség vizsgálatot indított Jasszer Arafat 2004-es halála ügyében. Száeb Erakát palesztin főtárgyaló hozzátette: Abbász elnök "hivatalosan kérte Francois Hollande francia elnöktől, segítsen kivizsgálni Arafat volt elnök mártírhalálának a körülményeit".  Száeb Erakat reményét fejezte ki, hogy "sikerül megismerni a teljes igazságot Arafat haláláról és mindarról, ami mögötte van", és "egy nemzetközi vizsgálat révén azonosítani lehet valamennyi érintett felet".

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy "Izraelt nem érinti" a franciaországi vizsgálat megindítása. "Az ellenünk felhozott fura vádaskodások ellenére Izraelt nem érzi magát érintve a vizsgálatban" – mondta Jigal Palmor, hozzátéve, hogy "reméli, a vizsgálat teljes egészében fényt derít az ügyre".

Korábban Arafat unokaöccse, Nászira ak-Kidva azzal vádolta meg Izraelt, hogy polóniummal mérgezték meg Arafatot, és követelte a gyilkosság elkövetőinek megbüntetését. Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánya azonnal kijelentette, hogy "Izraelnek nincs köze Arafat halálához".

Arafat, akit a félreállítására törekvő Izrael hadserege körbezárt rámalláhi elnöki hivatalban, 2002 áprilisa óta nem hagyta el az épületet, csak amikor Franciaországba utazott gyógykezelésre. Már a halála másnapján napvilágot láttak olyan találgatások, hogy Izrael mérgeztette meg, több magas rangú palesztin vezető is tett ilyen értelmű kijelentést. Számos palesztin meg van győződve arról, hogy a vezetőjüket, aki több gyilkossági kísérletet és repülőgép-balesetet túlélt, megmérgezték, mert halálát egészségi állapotának gyors romlása előzte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra