szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) hétfőn, Székesfehérváron búcsúztatta azokat a magyar katonákat, akik az Európai Unió Mali Kiképző Művelet (EUTM Mali) állományának tagjaként teljesítenek majd szolgálatot az észak-afrikai országban.

A kibocsátó ünnepségen Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka hangsúlyozta: a magyar katonák ismét részt vehetnek egy válság megoldásában, hogy megóvják a civil lakosságot.

Egy tiszt február 27. óta már Maliban van, ő összekötő feladatot lát el a nemzetközi parancsnokság és a műveletben résztvevők között. Kedden indul útnak három katona, aki az MH egészségügyi központjának dolgozója. Ők a német vezetésű tábori kórházban szakegészségügyi feladatot fognak ellátni. Árpilis 13-án követi őket még hat katona, aki a mali hadsereg mesterlövészeit képezi ki a portugálokkal együttműködve.

Domján László kiemelte: tapasztalt, korábban Koszovóban és Afganisztánban a helyi biztonsági erők megerősítésén dolgozó katonákat küld Magyarország a misszióba. A magyarok biztonságban lesznek, hiszen az ország déli részében teljesítenek majd szolgálatot, míg a harci cselekmények Mali északi részén vannak.

Emlékeztetett arra, hogy korábban jelen voltak a magyar katonák Mozambikban, Szomáliában és Ugandában is. Jelenleg egy katonai-rendőri kontingens tagjaiként teljesítenek szolgálatot magyar katonák Egyiptom és Izrael határán, a Sínai-félszigeten. Szintén jelen vannak az ENSZ nyugat-szaharai missziójában katonai megfigyelőként, az EU kongói műveleteiben tanácsadói szerepkörben, valamint a szomáliai hadsereg képességeinek fejlesztésében az EU kiképzőcsoportjának tagjaként.

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére január 11-én indított katonai akciót a nyugat-afrikai országban. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta.

Az Európai Unió Mali-missziójához való magyar katonai hozzájárulást engedélyező kormányhatározat március 8-án jelent meg. A kormány döntése alapján a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 15 (váltási időszakban legfeljebb 30) emberrel járul hozzá a misszióhoz. A magyar szerepvállalás a művelet mandátumában meghatározott ideig, de legfeljebb 2014. május 18-áig tart. A mali kiképző műveletben történő magyar katonai szerepvállalás érdekében mintegy 555 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Volt egy kis csavar Jennifer Lopez fellépésében az elnöki beiktatáson

Volt egy kis csavar Jennifer Lopez fellépésében az elnöki beiktatáson