szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Munkavállalók tízezrei léptek sztrájkba és demonstráltak csütörtökön Brazíliában, jobb munkakörülményeket és közszolgáltatásokat követelve, a tüntetők utcákat és kikötőket zártak le, forgalmi fennakadásokat okozva.

A legnagyobb brazil szakszervezeti szövetség által meghirdetett országos sztrájkban a kohászatban és az építőiparban dolgozó munkások, illetve fuvarozók, tanárok és köztisztviselők is részt vettek. Részben vagy teljesen lezártak nyolcvan országutat és főutat tizennyolc államban. 

Sokan arra számították, hogy a hagyományosan erős brazil szakszervezetek, meglovagolva a két évtizede legtömegesebb júniusi tüntetések utáni közhangulatot, általános sztrájkkal adnak nyomatékot követeléseiknek, de csalatkozniuk kellett. Az állami és magánintézményekben, illetve a gyárak többségében folytatódott a munka a megszokott kerékvágásban, habár néhol nem volt tanítás az iskolákban, és egyes kórházakban csak a legégetőbb orvosi ellátásban volt részük a betegeknek. A tömegközlekedésben dolgozók nem csatlakoztak a sztrájkolókhoz, így a buszok, a vonatok és a metrószerelvények közlekedtek.

A tüntetések békésen zajlottak, csak Rio de Janeiróban történtek erőszakcselekmények. A kelet-brazíliai nagyvárosban becslések szerint 2,5 ezren vonultak az utcára tüntetni, és egyes tiltakozók összetűztek a rendőrökkel, kövekkel hajigálták őket, amire könnygáz és gumilövedék volt a válasz. Napnyugta után sem széledt szét a tömeg a nagyváros központjában, néhol folytatódtak összetűzések a rend őreivel. 

Santosban a rakodómunkások nem engedték be az áruszállító teherautókat az átrakodó terminálokba, és Brazília más  tengerparti városaiban is követték példájukat a dokkmunkások.

A sztrájkolók jobb munkakörülményeket, korszerűbb tömegközlekedést és egészségügyi szolgáltatásokat, illetve színvonalasabb oktatást követeltek, szerepelt továbbá az igények között az agrárágazat reformja és a rövidebb, negyvenórás munkahét is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szülők attól tartanak, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el az osztályokban, amennyiben nem jár be elég tanuló

A szülők attól tartanak, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el az osztályokban, amennyiben nem jár be elég tanuló

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

2023: a notch halála?

2023: a notch halála?