szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordszámban vettek részt női védelmi miniszterek a NATO szerdai tanácskozásán: öten voltak.

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének 65 éves történetében még sohasem volt ennyi tagállamnak egyidejűleg nő - az elnevezésben régebben hadügy-, egy ideje pedig - védelmi minisztere. A rekord okán csoportképek készültek róluk. 

©

A NATO hölgykoszorújának legújabb tagja mindössze pár napja védelmi miniszter: az 52 éves, olasz Roberta Pinotti múlt szombaton esküdött fel tisztségére. Tapasztalata azonban van, mivel előtte miniszterhelyettes volt. Rajta kívül a tanácskozáson a női nemet Albánia, Németország, Hollandia és Norvégia védelmi miniszterei képviselték: Mimi Kodheli, Ursula von der Leyen, Jeanine Hennis-Plasshaert és Ine Marie Eriksen Soreide.

A tárcavezetők a 28 tagállamú szövetség képességeinek fejlesztéséről egyeztettek, de szóba került Ukrajna is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!