Újabb 122 ebolafertőzöttből 57 meghalt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már hétszáz fölött jár az ebolavírus halálos áldozatainak a száma Nyugat-Afrikában.

Tovább nőtt az Ebola-vírus okozta vérzéses láz áldozatainak száma Nyugat-Afrikában, a kór július 27-ig már legalább 729 emberrel végzett – jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A tájékoztatás szerint eddig összesen több mint 1300 megbetegedést regisztráltak. Csak július 23. és 27. között 122 új megbetegedést jegyeztek fel Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban, s a 122-ből 57-en bele is haltak a kórba.

A WHO sajtóközleménye szerint az áldozatok száma 8,5 százalékkal, a bejelentett esetek száma pedig 10,1 százalékkal emelkedett négy nap leforgása alatt.

Eközben Libéria után Sierra Leonéban is egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a régióban terjedő járvány megfékezése céljából. A hatóságok karantén alá helyezik a halálos vírus gócpontjait, így a keleti országrész jelentős területeit.

Az első megbetegedésekről február elején érkeztek hírek Guineából, a járvány ezután terjedt át a környező országokra.

Az ebolavírus Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.