szerző:
hvg.hu

Három amerikai tudós, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az úgynevezett cirkadián ritmust irányító molekuláris folyamatok felfedezéséért – jelentették be hétfőn késő délelőtt a stockholmi Karolinska Intézetben.

A cirkadián ritmus („napi biológiai óra”) egy nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények biokémiai, fiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel. A cirkadián ritmusokat az adott élőlény saját belső időmérő rendszere vezérli, de egyes külső, szinkronizáló stimulusok segítenek beállítani. Ezek közül a legfontosabb a napfény. Az egy naposnál rövidebb periódusidejű ciklusokat ultradián, a hosszabb periódusidejűeket infradián ritmusnak nevezik.

Az illetékes bizottság indoklása szerint Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young felfedezései rávilágítanak arra, hogy a növények, az állatok és az emberek biológiai ritmusa hogyan alkalmazkodik a Föld forgásához.

©

Az idei orvosi-élettani Nobel-díj díjazottjairól szóló, angol nyelvű bejelentés itt olvasható.

Tavaly a sejtkutatás területén elért eredményeiért, azon belül is az autofágia folyamatának kutatásáért Oszumi Josinori japán tudós kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat.

Freudot hiába jelölték sokszor, sosem kapta meg

1901 és 2016 között összesen 107 alkalommal adtak Nobel-díjat az élettani-orvosi kategóriában, idén 108. alkalommal ítélték oda. Összesen 39 alkalommal kapta egy tudós az elismerést. 32 alkalommal két, 37 alkalommal három tudós részesült megosztva orvostudományi Nobel-díjban. A 214 kitüntetett között eddig tizenkét nő van. A legfiatalabb díjazott a 32 éves  Frederick G. Banting volt 1923-ban, ő az inzulin felfedezéséért kapta a kitüntetését. A legidősebb díjazott, Peyton Rous 87 éves volt, amikor 1966-ban kitüntették rákkeltő vírusok felfedezéséért.

A kitüntetést kilenc évben (1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 és 1942) nem ítélték oda. A díjat egy kitüntetett nem vehette át: a német Gerhard Domagkot Adolf Hitler arra kényszerítette, hogy utasítsa vissza a neki 1939-ben megítélt orvosi Nobel-díjat, a tudós végül az érmet és az oklevelet csak 1947-ben vette át. Először 1947-ben fordult elő, hogy egy házaspár mindkét tagja, Gerty és Carl Cori is megkapta az orvosi Nobel-díjat, majd 2014-ben a norvég May-Britt Moser és férje, Edvard Moser szintén megosztott orvosi Nobel-díjat kapott.

A díjat el nem nyert jelöltek kilétéről ötven évig nem közölhető információ. Így például csak a fél évszázaddal később derülhetett ki, hogy Sigmund Freud osztrák pszichiátert több mint tucatnyiszor jelölték, de egyszer sem kapta meg a díjat.

Magyar származású díjazottak

Eddig három magyar vagy magyar származású kitüntetettje volt a fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díjnak. A Svédországban élt Bárány Róbert (1876-1936) 1914-ben kapta a díjat "a vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért". 1937-ben Szent-Györgyi Albert (1893-1986) eddig egyetlen magyarként, itthon folytatott kutatásokért kapta a kitüntetést "a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért”, és azon belül is különösen a C-vitaminért. Az Amerikában letelepedett Békésy György (Georg von Békésy, 1899-1972) "a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért" 1961-ben kapott orvosi Nobel-díjat.

Kedden a fizikai Nobel-díj következik

A Nobel-díj hivatalos oldala itt érhető el. A portálon minden fontos információ megtalálható az elismerésről, köztük az idei menetrend, valamint élő közvetítések is láthatóak itt a díjazottak bejelentéséről.

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hagyományoknak megfelelően csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda. Október 6-án Oslóban ismertetik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 9-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

A díjak mellé idén már 9 millió svéd korona jár, és hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át azokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!