szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Udo Landbauert az osztrák államfő szólította fel, hogy mondjon le, a szabadságpárti politikus azonban nem hajlandó erre.

Nem mond le mandátumáról Udo Landbauer, az alsó-ausztriai tartományi gyűlés vezető szabadságpárti képviselője, akiről kiderült, hogy tagja egy olyan szervezetnek, amely a kilencvenes években náci, antiszemita dalokat terjesztett.

Landbauert Alexander Van der Bellen államfő szólította fel lemondásra. Az osztrák közszolgálati rádió kérdezte arról a szabadságpárti politikust, hogy kizártnak tartja-e, hogy lemondjon. Határozottan – válaszolta Landbauer.

Landbauernek már korábban fel kellett függesztenie tagságát abban a diákszervezetben, amelyről kiderült, hogy 1997-ben náci tartalmú daloskönyveket osztogatott.

A tavalyi parlamenti választásokon győztes konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióra lépő, a választásokon harmadikként befutó FPÖ-t egykori nácik alapították, és több tagja volt érintett neonáci botrányokban. Utóbbiakat rendre kizárták a pártból, és az FPÖ vezetősége azt állítja, hogy a tömörülés maga mögött hagyta náci múltját.

A vasárnapi választáson az ÖVP abszolút többséget szerzett Alsó-Ausztriában. Az FPÖ csak 14,8 százalékot kapott, bár 6,5 százalékponttal növelte megszerzett voksainak számát a korábbi választáshoz képest. A néppárti Johanna Mikl-Leitner tartományfőnök már vasárnap este kijelentette, hogy nem vonja be a kormányzásba Landbauert.

Az FPÖ ellen bojkottot hirdetett Ausztria legjelentősebb zsidó szervezete, a Bécsi Zsidó Hitközség (IKG), valamint Izrael is. Az IKG nem volt hajlandó részt venni az osztrák parlament holokausztmegemlékezésén. Az izraeli kormány fenntartja ugyan kapcsolatait Ausztriával, de nem akar közvetlen kapcsolatot a szabadságpárti miniszterekkel.

Az 1997-ben kiadott, náci tartalmú daloskönyv ügyét a rendőrség is vizsgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.