szerző:
hvg.hu/MTI

A Liga több korábbi tagját elítélték csalás miatt, most minden pénzük rámehet.

Egy olasz bíróság ítélete szerint összesen mintegy 49 millió eurót foglalhatnak le az olasz Liga tulajdonában lévő számlákról. A jobboldali kormánypárt több korábbi tagját elítélték csalás miatt, erre most szinte minden pénzük rámehet. A Liga jelenleg mindössze 5,5 millió eurós pártalappal rendelkezik. A Liga egyik magas rangú tagja a múlt héten azt mondta: a pártpénzek lefoglalása a párt fennmaradását is veszélybe sodorhatja.

Az ügyészség tavaly indított vizsgálatot, miután a Liga alapítóját és korábbi vezetőjét elítélték, amiért korábban a költségvetésből kapott pártfinanszírozásból fedezte családi kiadásait. Becslések szerint az alapító és a párt akkori pénztárnoka összesen nagyjából 49 millió euróval élt vissza, de a genovai ügyészség ebből eddig mindössze 3 millió euró mozgását tudta felderíteni.

Matteo Salvini a botrány után vette át a párt vezetését, és azt állítja, semmit nem tud a bíróság által emlegetett 49 millió euróról. A visszaélések idején Salvini az Északi Liga képviselője, majd európai parlamenti képviselő volt, és a párt lombardiai szekciójának helyettes titkári pozícióját töltötte be.

Salvini csütörtökön reagált a bíróság ítéletére. Azt mondta, nincs okuk félni.

Ha mindent el akarnak tőlünk venni, mi akkor is nyugodtan politizálunk majd tovább, mert az olaszok a mi oldalunkon állnak

– fogalmazott a pártvezető. Azt mondta, hogy kormánya azon fáradozik, hogy eltávolítsa a több ezer hívatlanul érkezett idegent az országból, az ügyvédek pedig csak tegyék, amit tenniük kell.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Orbán meghajolt Salvini előtt, mert tudja, ebben a meccsben nem ő a sztár

A magyar kormányfő ünnepeltetni szereti magát, és nem mást ünnepelni. Ezért is voltak feltűnők rajongásig menő szavai Milánóban, ahol Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel találkozott. Orbán Viktor úgy tesz, mintha a dicséret a múltban mutatott érdemekért járna, pedig ő Salvini kiszolgálásával a jövőre tesz fogadást.