szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Liga több korábbi tagját elítélték csalás miatt, most minden pénzük rámehet.

Egy olasz bíróság ítélete szerint összesen mintegy 49 millió eurót foglalhatnak le az olasz Liga tulajdonában lévő számlákról. A jobboldali kormánypárt több korábbi tagját elítélték csalás miatt, erre most szinte minden pénzük rámehet. A Liga jelenleg mindössze 5,5 millió eurós pártalappal rendelkezik. A Liga egyik magas rangú tagja a múlt héten azt mondta: a pártpénzek lefoglalása a párt fennmaradását is veszélybe sodorhatja.

Az ügyészség tavaly indított vizsgálatot, miután a Liga alapítóját és korábbi vezetőjét elítélték, amiért korábban a költségvetésből kapott pártfinanszírozásból fedezte családi kiadásait. Becslések szerint az alapító és a párt akkori pénztárnoka összesen nagyjából 49 millió euróval élt vissza, de a genovai ügyészség ebből eddig mindössze 3 millió euró mozgását tudta felderíteni.

Matteo Salvini a botrány után vette át a párt vezetését, és azt állítja, semmit nem tud a bíróság által emlegetett 49 millió euróról. A visszaélések idején Salvini az Északi Liga képviselője, majd európai parlamenti képviselő volt, és a párt lombardiai szekciójának helyettes titkári pozícióját töltötte be.

Salvini csütörtökön reagált a bíróság ítéletére. Azt mondta, nincs okuk félni.

Ha mindent el akarnak tőlünk venni, mi akkor is nyugodtan politizálunk majd tovább, mert az olaszok a mi oldalunkon állnak

– fogalmazott a pártvezető. Azt mondta, hogy kormánya azon fáradozik, hogy eltávolítsa a több ezer hívatlanul érkezett idegent az országból, az ügyvédek pedig csak tegyék, amit tenniük kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton Itthon

Orbán meghajolt Salvini előtt, mert tudja, ebben a meccsben nem ő a sztár

A magyar kormányfő ünnepeltetni szereti magát, és nem mást ünnepelni. Ezért is voltak feltűnők rajongásig menő szavai Milánóban, ahol Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel találkozott. Orbán Viktor úgy tesz, mintha a dicséret a múltban mutatott érdemekért járna, pedig ő Salvini kiszolgálásával a jövőre tesz fogadást.

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

"Repülő" hajót fényképeztek Anglia partjainál

"Repülő" hajót fényképeztek Anglia partjainál

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma