szerző:
hvg.hu

Az olasz kormány nyomására Panama visszavonta a zászlaja alatt hajózó Aquarius működési engedélyét – állítja a hajót üzemeltető két segélyszervezet. Ez volt az utolsó civil hajó, amely életeket mentett a Földközi-tengeren.

Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által működtetett Aquarius hajózási engedélyének a megvonását a panamai tengeri hatóság (PMA) azzal magyarázta, hogy a hajó tevékenysége politikai problémát okozott a panamai kormánynak.

A két szervezet szerint egyértelműen arról van szó, hogy a bevándorlás-ellenes olasz kormány gazdasági és politikai nyomást gyakorolt a panamai kormányra az engedély visszavonása érdekében. Így nők, gyerekek és férfiak százainak az élete került veszélybe.

Az év eleje óta több, mint 1250 ember lelte halálát a hullámsírban, miközben különböző lélekvesztőkön megpróbáltak az észak-afrikai partoktól Európába jutni. Az idén a menekültek tengeri átkelése háromszor veszélyesebb, mint 2015-ben volt – állapította meg a két szervezet. A kockázatos átkelés halálos áldozatainak a száma azonban valószínűleg sokkal magasabb, mivel számos halálesetet nem regisztrálnak például szemtanúk hiányában.

Karline Kleijer, az MSF egyik vezetője az európai vezetőket bírálta, hogy emberek élete árán a saját politikai érdekeiket egyengetik. Úgy vélte, miközben az európai vezetők az utóbbi két évben arról papolnak, hogy senkinek nem szabad meghalnia a tengeren, addig veszélyes politikát folytatnak, ami a földközi-tengeri és líbiai humanitárius válságot tovább mélyítette.

A két szervezet azt is közölte, hogy az EU által szponzorált líbiai parti őrség egyre nagyobb számban vesz fel menekülteket nemzetközi vizeken. De a szerencsétleneket nem biztonságos helyre szállítják – ahogy azt a nemzetközi jog megköveteli -, hanem visszaviszik őket a líbiai büntető táborokba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Miniinterjút készítettek Orbánnal