szerző:
hvg.hu

Oroszország szerint egy grúziai titkos katonai laboratóriumban az USA 73 embert ölt meg. Moszkva figyelmeztette Washingtont, az orosz-grúz határ közelében történtek nem maradnak válasz nélkül. Az USA szerint viszont az oroszok el akarják terelni a figyelmet az orosz titkosszolgálati akciókról.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint 2015-2016 folyamán egy állítólagos gyógyszerkutatásnak álcázott vegyifegyver-kísérletben halt meg a 73 önkéntes. A Tbiliszi közelében lévő Lugar Központban történt állítólagos incidensről a védelmi minisztérium szerint egy olyan, Moszkvában élő volt biztonsági miniszter számolt be, aki nem térhet vissza hazájába, mert ott egy volt államfő elleni merényletkísérlet szervezésével vádolják.

Az orosz parlament alsó házának védelmi bizottságának élén álló Vlagyimir Samanov azt nyilatkozta, Moszkva nemzetközi vizsgálatot követel, s kész akár katonai választ adni az állítólagos incidensre. „Diplomáciai és katonai lépések várhatóak, nem nézhetünk félre, ha olyan dolog történik közvetlen szomszédságunkban, amely veszélyeztetheti az ország biztonságát” – idézte a politikust a The Moscow Times című moszkvai hírportál. Orosz vádak szerint még a 2007-es sertéspestis-járvány is a Lugar Központ műve.

Grúzia „abszurdnak” nevezte az orosz vádakat, a Pentagon pedig azt közölte, az orosz bejelentés célja az, hogy eltereljék a figyelmet a több országot érintő orosz hackerakciókról. Az USA, Hollandia, Nagy-Britannia és Kanada szerdán jelentette be, hogy vizsgálataik szerint az orosz katonai hírszerzés több intézmény számítógépes rendszerét fel akarta törni, és különösen a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző szervezetek, illetve különféle doppingellenes intézetek titkai érdekelték őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Ezrek tüntetnek az MTVA székházánál - percről percre

Ezrek tüntetnek az MTVA székházánál - percről percre

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese