Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon keres politikai menedéket Nikola Gruevszki, Macedónia egykori miniszterelnöke, akinek a napokban kellett volna bevonulnia a börtönbe, hogy letöltse a korrupciós vádak miatt rá kiszabott kétéves büntetést. A macedón politikus az Orbán-kormány egyik legközelibb külföldi szövetségese: a Gruevszki-kormány idején hirdették meg a volt jugoszláv tagköztársaság „desorosizálását”, s ott alakult meg az első „Stop Soros” mozgalom is. Gruevszki számláján sok van: korábban például szövetségesei és ellenfelei tömeges lehallgatásával került a hírekbe.

Sok a párhuzam Orbán Viktor és a 2016-ban lemondásra kényszerült macedón exkormányfő között: mindketten olyan megosztó személyiségek, akiket csak imádni vagy gyűlölni lehet, s mindketten a végletekig centralizálták a döntéshozatali folyamatokat először pártjukban, majd a kormányban. Ahogy Orbán Viktor stadionokkal szórja tele az országot, úgy Gruevszki, aki tíz éven át regnált a kétmilliós országban, Szkopjét igyekezett átalakítani a saját ízléses szerint. Sorra leplezték le a makedón múltra és Nagy Sándorra emlékeztető szobrokat és emlékműveket, a belvárosban hellén stílusú épületeket és hidakat emeltek, a közintézményeket pedig a makedón uralkodókról neveztette el.

Nagy Sándor szobor Szkopje főterén
©

A Szkopjéban „új-macedónizmusra” keresztelt irányzat lényege az volt, hogy a szláv, leginkább bolgárra emlékeztető nyelvet beszélő nép átvegye a bírálók szerint pedig „elorozza” a hellén makedónok múltját. Gruevszkit az sem zavarta, hogy a Nagy Sándor- és Filliposz-szobrok láttán a görögök – akik szerint a macedónok a Macedónia országnév választásával azt mutatták, magukénak követelik az észak-görögországi Makedónia tartományt – még inkább akadályozták Szkopje NATO- és EU-integrációját.

A görög múlt átvételében minden bizonnyal közrejátszott az is, hogy Gruevszki apja még a görög Makedóniában született, s nagyapja a görög hadsereg katonájaként esett el a második világháborúban. A család a görög polgárháború elől menekült az akkor még a Jugoszlávia részét képező Macedóniába. Bár az üzletembernek tanult Gruevszki csak 1996-ban lépett be a politika világába, nagybátyja, Jordan Miljakov ismert és tisztelt ember volt. Ő volt ugyanis az, aki 1991-ben – Jugoszlávia szétesésének idején – elrendelte a jugoszláv hadsereg helyi dokumentumainak az elkobzását, így a hadsereg nem tudta behívni a makedón polgárokat, s a macedónok kimaradtak a horvátországi harcokból. Miljakov ez után sem sokkal Szerbiába ment, ahol egy furcsa körülmények között bekövetkezett autóbalesetben lelte a halálát.

Soros-ellenes tüntetés Szkopjében 2017. március 20-án
©

A gigantikus építkezések mellett a Soros-ellenesség is összekötőkapocs a két politikus, Orbán és Gruevszki között. Az 1970-ben született Gruevszki szerint a magyar származású amerikai üzletember állt az ellenzéki szociáldemokraták által szervezett 2015-ös és 2016-os tüntetések mögött, s „természetesen” ő szervezi az Európába tartó migránsokat is. Macedónia volt az első ország, ahol 2017 elején – amikor még a Gruevszki nevével fémjelzett nacionalista párt, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) volt kormányon – megalakult az úttörő „Stop Soros” szervezet. A hely kormánypárti sajtó „nagyágyúi” által „önként” létrehozott mozgalom célja az volt, hogy „megtisztítsák” a közéletet azoktól a sorosistának bélyegzett civil szervezetektől, amelyek a kezdeményezők szerint nem hagyják szóhoz jutni a „becsületes” mozgalmakat. A sorosozásba Gruevszki is beszállt, ő azzal vádolta a civil szervezeteket, hogy külföldi segítséggel meg akarják dönteni a legitim kormányt. „Gruevszki úgy gondolja, hogy Soros a liberalizmus atyja, s ezért ő a legkomolyabb fenyegetés az autoriter vezetők számára” – mondta Gruevszkiről Arsem Zekoli macedóniai politikai elemző.

 

Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Nikola Gruevszki Ohridban 2017. szeptember 28-án.
©

Az is hasonló Orbánban és Gruevszkiban, hogy eleinte mindketten a Nyugatot tekintették szövetségesnek, ám végül eljutottak az oroszbarátságig. Gruevszki – állítják Szkopjéban – 2008 után kezdett el megváltozni, akkor, amikor a NATO-csúcstalálkozón a névvita miatt Görögország megvétózta Macedónia csatlakozását az észak-atlanti szövetségbe.

A sorosozás ugyanazt a célt szolgálta, mint Magyarországon: a valós belföldi problémák szőnyeg alá söprését. Volt is mit söpörgetni, kiderült ugyanis, hogy Gruevszki éveken át lehallgattatott több ezer embert, köztük kormánytagokat, ellenzéki politikusokat, bírákat, újságírókat, civil szervezeti vezetőket és külföldi diplomatákat. A titkosszolgálattól kiugrott exügynökök által nyilvánosságra hozott felvételeken sok minden szerepelt: választási csalások előkészítése, zsarolási ügyek, korrupciós ajánlatok, sőt még néhány gyilkosság eltussolása is. A titkos lehallgatások kivizsgálására külön testület alakult, ám Gruevszki és pártja – amíg a VMRO-DPMNE 2017-ig hatalmon volt – ahol lehetett, szabotálta a vizsgálódást.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én
©

A lehallgatási ügy mellett több korrupciós vizsgálat is indult Gruevszki ellen, s eddig csak azt az ügyet zárták le, amelyben azzal vádolták a politikust – és ítélték két év börtönre –, hogy állami pénzen vásároltatott magának félmillió euróért egy páncélozott luxus Mercedest, s még egy kis készpénzt is kapott a kereskedőtől. Így azzal, hogy most elmenekült hazájából, nem csak a kétéves börtöntől próbálhatott meg elszökni, hanem a többi, még folyamatban lévő ügyben esetleg kiszabott büntetés elől is.

Orbán és Gruevszki szövetségét reprezentálta az is, hogy a magyar kormányfő tavaly elment Macedóniába, hogy az önkormányzati választások kampányában segítse az akkor már ellenzéki Gruevszki pártját. Gruevszkiék vereséget szenvedtek, de már akkor szóba jött, hogy Orbán meghívta Magyarországra Gruevszkit, akit akkor az utazásban akadályozott – ezt sérelmezte is –, hogy bevonták útlevelét.

Útlevele azóta sincs, most mégis eljutott Magyarországra. A politikai menedék kérésével ugyanakkor komoly dilemma elé állította magyarországi szövetségeseit: ha megkapja a menedéket, akkor a magyar kormány a jelenlegi, szociáldemokrata macedón kormányt támogató EU és NATO ellen cselekszik. (A szociáldemokrata Zoran Zaev miniszterelnök megegyezett Athénnal a névvita lezárásától, s cserébe az országnév megváltoztatásáért a görögök véget vetnek az „Észak-Makedónia" nevű új államot sújtó bojkottnak.) Ha viszont kiadja Magyarország Gruevszkit, akkor Budapest „elárulja” hű barátját, s egyben veszélybe sodorja macedóniai érdekeltségeit is: a Fideszhez közeli üzletemberek egyebek mellett több macedóniai, Gruevszkit támogató médiumban szereztek tulajdont.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Havasi: Kacsa, hogy Gruevszki a miniszterelnök házában lakik

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, aki Magyarországra menekült, hogy politikai menedékjogot kérjen, Orbán Viktor házában is megfordult – jelentette az 1TV nevű macedón televízió tudósítója. Orbán sajtófőnöke szerint ez kacsa.

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

Most lett balhé abból, hogy nyugati családoknak szülnek gyereket az ukrán nők

Most lett balhé abból, hogy nyugati családoknak szülnek gyereket az ukrán nők

Kiraboltak egy kerekesszékest Hódmezővásárhelyen

Kiraboltak egy kerekesszékest Hódmezővásárhelyen