szerző:
hvg.hu

Közleményben foglalta össze a szaúdi főügyészség, hogy mire jutottak a meggyilkolt újságíró ügyében.

Miközben a Washington Post szerint a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös rendelte el Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró isztambuli október eleji meggyilkolását, a Szaúdi Hírügynökségen keresztül a helyi főügyészség közleményt adott ki a nyomozással kapcsolatban. Mint ismert, a szaúdi kormányt kritizáló újságíró október 2-án bement Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára, ahonnan azonban nem jött ki, és később az is kiderült, hogy meggyilkolták.

A szaúdi főügyészség most azt közölte, 21 embert tartóztattak le, és további három gyanúsítottat idéztek be, közülük 11 ember ellen indítottak eljárást, a többiek esetében még folyik a nyomozás. A vádlottak közül öt emberre halálbüntetést kérnek.

A szaúdi hatóságok emellett azt is összefoglalták, hogy mire jutottak: eszerint szeptember 29-én az incidens "egy parancs kiadásával kezdődött, melynek értelmében az áldozatot meggyőzés útján, illetve a meggyőzés eredménytelensége esetén erőszakkal hazatérésre kell bírni". A közlemény szerint a parancsot az Állami Hírszerzési Elnökség korábbi elnökhelyettese adta ki, a küldetés parancsnoka ezután pedig egy három alegységből álló, tizenöt főt számláló csapatot hozott létre, amelybe be akarták vonni Hasogdzsi egy volt kollegáját is, aki amúgy egy "volt tanácsadóval" dolgozott együtt.

Ez utóbbi szerint Hasogdzsit a Szaúdi Királysággal ellenséges szervezetek és államok beszervezték, a Szaúd-Arábia határain kívüli tartózkodása pedig nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. A közleményből kiderül az is, hogy a csapatba már jó előre bevettel egy igazságügyi szakértőt is, hogy "amennyiben az áldozatot csak erőszak alkalmazásával sikerül hazatérésre bírni, a fizikai erőszak bizonyítékait eltüntesse a tett helyszínéről".

A közlemény szerint a terv az volt, hogy ha Hasogdzsit nem tudják rávenni arra, hogy hazatérjen, akkor egy "biztonságos helyre" kell szállítani, de végül arra jutottak, hogy ez nem lehetséges, ezért

a tárgyalócsapat vezetője úgy döntött, hogy az áldozatot meg kell ölni a tárgyalás sikertelensége esetén. A vizsgálat eredménye szerint az incidens gyilkossággal végződött.

Bár török lapok információi szerint Hasogdzsi kényszervallatásba és kínzásokba halt bele, a mostani közlemény szerint

a bűntettet dulakodást követően hajtották végre, melynek során az áldozatot erővel lefogták és nagy mennyiségű, kábító hatású injekciót adtak be neki, amely az áldozat túladagolásból adódó halálához vezetett.

A gyilkosság után a holttestet feldarabolták, és öten elvitték a konzulátusról, a holttestet egy török kollaboránsnak adták, akiről egyelőre még csak fantomkép készült. A küldetés parancsnoka végül egy hamis jelentésben tájékoztatta az Állami Hírszerzési Elnökség korábbi elnökhelyettesét arról, hogy az áldozat a hazatérését szorgalmazó, sikertelen tárgyalás után elhagyta a konzulátus épületét.

A gyilkosságot elrendelő és végrehajtó öt személyt viszont beazonosították, ők a közlemény szerint be is ismerték a gyilkosságot. A főügyészség szerint emellett kiderült az is, hogy a gyilkosság után ki ment ki az utcára Hasogdzsi ruháiban, hogy azután kidobja azokat a szemétbe. A konzulátus térfigyelő kamerái egyébként ki voltak kapcsolva, ennek felelősét is megtalálták, és további négy gyanúsított nyújtott logisztikai segítséget az elkövetőknek. 

A Ffőügyészség megjegyzi, hogy hivatalos levelek útján kérvényezte a török hatóságoktól minden bizonyíték és információ – beleértve bármilyen hangfelvételt – rendelkezésére bocsátását, de egyelőre nem kapott erre választ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Meghalt Elekfi László nyelvész

Meghalt Elekfi László nyelvész

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs