szerző:
hvg.hu/MTI

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró október 2-án belépett Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára, és többé nem adott életjelet magáról. Eddig is erős volt a gyanú, hogy meggyilkolták, szombaton ezt három hét tagadás és maszatolás után Rijád is elismerte. Igaz, a felelősséget továbbra is hárítja.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró 2-án tűnt el, amikor a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézése végett az isztambuli szaúdi nagykonzulátusra ment. Török menyasszonya pedig az épületnél várta, de nem látta kijönni. Több lap is azt írta, hogy az újságírót kegyetlenül meggyilkolták - például a Washington Post és egy török lap is, de Szaúd-Arábia ezt eddig nem is ismerte el. A török hatóságok szerint hangfelvétel van arról, hogy a rezsim egyik leghíresebb kritikusát szinte azonnal megtámadták az épületben, ujjai levágásával kínozták, majd lefejezték, és testét feldarabolva eltűntették a holttestét.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség most azt írta, az újságíró "dulakodás következtében" vesztette életét. Az ügy miatt leváltották a titkosszolgálat helyettes vezetőjét, Szaúd-Arábia pedig mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

A híradás szerint az arab-félszigeti ország főügyészsége a nyomozás eddigi eredményei alapján jutott arra a következtetésre, hogy az október 2-án eltűnt ellenzéki újságíró valóban az isztambuli szaúdi konzulátuson lelte halálát, azért, mert ott tartózkodó emberekkel összetűzésbe keveredett. Az SPA szerint a főügyészség jelezte, hogy folytatódik a nyomozás, tizennyolc szaúdi állampolgárt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatosban.

Az ellenzéki újságíró halálának körülményeit vizsgáló bizottságot Mohamed bin Szalmán trónörökös vezeti majd. Vagyis épp annak lesz a feladata, hogy feltárja a bűntény minden részletét, akit Rijádon kívül mindenki a gyilkosság megrendelésével vádolnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Szalmán szaúdi király telefonon beszéltek és tájékoztatták egymást a Szaúd-Arábiában és Törökországban párhuzamosan folytatott nyomozás addigi eredményeiről. Kérdés, hogy Ankara elfogadja-e a gyanúsan későn érkezett magyarázatot Hasogdzsi eltűnéséről. Arra például nincs továbbra sem magyarázat, miért tűntették el a holttestet, és hol vannak az újságíró földi maradványai, amelyek segítenék a most elővezetett szaúdi elmélet alátámasztását.

Hogy mást ne mondjunk, tizenöt karddal és csontfűrésszel felfegyverkezett kommandóssal senki sem kezd önszántából dulakodásba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

21 nőt zaklatott egy magyar férfi Angliában

21 nőt zaklatott egy magyar férfi Angliában

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

A közmédia egyik vezetője Hadházynak: Tökéletesen jónak látom a közmédia híradóit

A közmédia egyik vezetője Hadházynak: Tökéletesen jónak látom a közmédia híradóit