szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A The Guardian oldalán az olvasó feltérképezheti önnön "populizmusát".

Politikai tesztet tett közzé a The Guardian brit baloldali napilap portálja, közvetlenül vezető cikkük mellett, amely arról számol be, hogy az EU-ban az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a populista pártok választótábora, s ma már minden negyedik európai szavazó ilyen pártokat támogat.

A teszt célja az olvasók politikai orientálása, nem biztos azonban, hogy eme húsz kérdés alkalmas-e a populizmus mérésére. A bevezető ábrán egyébként a jobboldali populisták között említik Donald Trumpot, Nigel Farage-ot és Orbán Viktort, a balos populisták között Evo Morales bolíviai elnököt és Bernie Sanderst.

Az első állítás például úgy szól: "A politikusoknak mindig nagyon oda kell figyelniük az emberek problémáira." Ezzel egyetérteni viszont nem feltétlenül a populizmust igazolja, hiszen ez demokrata politikusnak is elemi kötelessége. Az, hogy "a kormányt néhány érdekcsoport igazgatja, amely csak a saját érdekeit nézi", már közkedvelt populista toposz, de valódi demokraták is simán kifogásolhatják a képviseleti demokrácia lobbista eltérítését. "Számos fontos információt elhallgatnak a közvélemény elől önérdekből" – ez is lehet populista és "parlamenti demokratikus" állítás egyaránt.

A patriotizmushoz, konzervativizmushoz, egyházi tekintélyekhez, szocializmushoz való hozzállás talán már pontosabb képet adhat – itt viszont csak magukkal a szavakkal kell egyetérteni vagy nem egyetérteni. (Teljes képet természetesen csak akkor kaphat a tesztről, ha végigcsinálja: néhány perc az egész.)

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n