szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőt – akit egy korrupciós ügyben két év börtönre ítéltek hazájában – megpróbálták megkörnyékezni az új szkopjei kormány képviselői, és azt ajánlották neki, enyhébb büntetést kap, ha támogatja a görög–macedón névvita megoldását lehetővé országnév váltást. Az állítólagos javaslatról az Infomax nevű hírportál számolt be, egy olyan neve mellőzését kérő személyre hivatkozva, aki találkozott Budapesten a Magyarországon menedéket kapott exkormányfővel. A közvetítőn keresztül Gruevszki sorosozott is egy jót.

Az állítólagos alkujavaslat értelmében Gruevszkinek támogatni kellett volna, hogy Macedóniát Észak-Macedóniára nevezzék át, vagy legalábbis meg kellett volna győznie több párttársát, hogy a parlamentben kétharmados többsége legyen a névváltoztatást akaróknak. „Gruevszki megtagadta ezt, pedig tudta, milyen következményei lesznek ennek” – idézte a lap a neve mellőzését kérő személyt. (A parlament egyébként – nyolc Gruevszki-párti képviselő igenszavazatával – elfogadta a névváltoztatást lehetővé tévő alkotmánymódosítási folyamat megkezdését.)

A Gruevszkit a tisztesség példaképeként bemutató beszámoló szerint egyszer behívták őt a Gruevszki-éra korrupciós ügyeit vizsgáló különleges ügyészség hivatalába is, ahol be akarták szervezni, és arra kérték, valljon párttársaira. Gruevszki ezt is megtagadta, ezt követően a hatóságok őrizetbe vették a politikus volt munkatársait, Mile Janakieszkit, Kiril Bozsinoszkit és Gordana Jankuloszkát.

Gruevszki – állítja a rejtélyes közvetítő – igazságtalannak és politikailag motiváltaknak tartja az ellene és társai ellen felhozott vádakat, és azt állította, hogy ő nem menekült el az igazságszolgáltatás elől, mert ami most Macedóniában zajlik az nem igazságszolgáltatás, hanem boszorkányüldözés. Gruevszki azt is állította, részben azért jött Magyarországra, mert tudomására jutott, merényletet akartak elkövetni ellene a börtönben.

Gruevszki közölte, a híresztelésekkel ellentétben a jelenlegi kormányfő, Zoran Zaev nem segített neki elszökni. „Zaev egy kanál vízben megfojtana engem” – magyarázta, s hozzátette: könnyű volt Macedónia elhagyása, s szándékosan nem vette igénybe közeli munkatársai segítségét, mert nem akarta, hogy ezért bántódás érje őket.

©

A politikus beszélt arról is, hogyan él Magyarországon, ahol rekordidő alatt kapott menedékjogot. Elmondta, sok vállalattól kapott már állásajánlatot, ám addig nem fogad el semmit, amíg nem ismeri meg jobban az országot. Gruevszki szerint az a baj a magyarországi baloldallal, hogy az Soros György hatása alatt áll, s most Gruevszkit is bevonta az Orbán elleni kampányba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt