szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A kínai hatóságok csak kevesebb mint 300 hegymászónak adnának ki engedélyt.

Egyharmaddal csökkenteni akarja a Mount Everest (Csomolungma) északi oldalról való meghódítására törekvő hegymászók számát idén Kína, hogy csökkentse a környezetszennyezést a világ legmagasabb hegycsúcsának térségében. Idén kevesebb mint 300-ra korlátozzák a 8850 méteres hegycsúcs meghódítására kiadandó engedélyek számát a kínai hatóságok, amelyek csak a tavaszi szezonban engedélyezik a hegymászást az északi oldalról – adta hírül hétfőn a China Daily kínai napilap.

A kínai hatóságok tervezik a hegycsúcs megtisztítását is, ennek keretében most először nyílik lehetőség arra, hogy a nyolcezer méter feletti térségből lehozzák azon hegymászók földi maradványait, akik életüket vesztették csúcshódítás közben – idézte a napilap Njima Ceringet, a Kínai Hegymászócsapat vezetőjét.

A Mount Everest Kínában és Nepálban húzódik. Évente mintegy hatvanezer hegymászó és vezetőik keresik fel a hegy kínai területét. A Tibeti Autonóm Térség statisztikái szerint az elmúlt tíz évben több mint 300 hegymászó jutott fel a Csomolungmára az északi oldalról, a többi nyolcezer méter feletti hegycsúcsot mintegy 2300-an hódították meg.

Kínában nemrég új törvény lépett életbe a hegymászóturizmus, a tudományos kutatások és az építkezések szabályozásáról a Csomolungma Nemzeti Természetvédelmi Területen, amely egy 33 800 négyzetkilométeres térség. A kínai hatóságok szerint ez a világ egyik legsérülékenyebb ökoszisztémája. A terület magjában, amely a teljes térség egyharmadát teszi ki, semmilyen ipari tevékenység nem végezhető a környezet megóvása érdekében.

A térségben létrehoztak olyan állomásokat, ahol gyűjtik, újrahasznosítják, illetve megsemmisítik a hegymászók által hátrahagyott szemetet – alumínium konzervdobozokat, műanyag zacskókat, sátrakat, oxigénpalackokat és tűzhelyek tartozékait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek

Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek