szerző:
MTI / hvg.hu

Nyilvánosságra hozta az amerikai külügyminisztérium éves jelentését a világ országainak emberi jogi helyzetéről. A dokumentumban Magyarországról és a tavalyi választások tapasztalatairól is írnak.

Sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo hangsúlyozta, hogy az emberi jogi visszaélések feltárásával és az emberi jogokat tiszteletben nem tartó országokra gyakorolt nyomással lehet változást elérni. A jelentés elkészítésében a világban szolgálatot teljesítő több száz amerikai diplomata vett részt – írja az MTI.

A sajtótájékoztatón Pompeo mindenekelőtt az Iránban, Dél-Szudánban, Nicaraguában és Kínában uralkodó helyzetet marasztalta el. A jelentés részletesen kitér arra, hogy Iránban 20 embert ítéltek halálra, és ezreket tartanak fogva előzetes tárgyalás nélkül pusztán azért, mert a jogaikért tüntettek. Az iráni kormányzat megtiltotta a helyi médiának, hogy a tüntetésekről tudósítson.

Dél-Szudánban a katonák politikai és etnikai hovatartozásuk miatt rendszeres szexuális erőszakot követnek el civilek ellen, Nicaraguában pedig a békésen tüntetőknek mesterlövészekkel, a kormány bírálóinak pedig börtönnel, halállal vagy száműzetéssel kellett szembenézniük.

Kína és a munkatáborok

A jelentés erőteljes fenntartásokat fogalmazott meg Kínáról is.

"Az 1930-as évek óta nem volt ilyen rossz a kínai muszlim kisebbség helyzete" – fogalmazott a sajtótájékoztatón Michael Kozak, a külügyminisztérium emberi jogokkal és demokráciával foglalkozó részlegének vezetője. "Alkalmanként emberek millióit gyűjtik be, munkatáborokba zárják, megkínozzák őket, lényegében megpróbálják teljesen megsemmisíteni a kultúrájukat, vallásukat és eltüntetni még a génjeiket is." Kozak szerint Kína eleinte tagadta a munkatáborok létezését, de ma már legalább elismeri, hogy vannak, de ezeket szakmára kiképző központoknak nevezi, és azt állítja, hogy önkéntes alapon működnek.

Az amerikai külügyminisztérium jelentése szerint Kína az elmúlt esztendőben jelentősen fokozta a muszlim kisebbség tömeges bebörtönzését a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

Magyarország

Magyarországról szólva a külügyminisztérium jelentése megállapítja, hogy az ország többpárti parlamenti demokrácia, és idézi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőinek jelentését, miszerint az alapvető emberi és szabadságjogokat tiszteletben tartják, de "ellenséges légkörben gyakorolják".

A jelentés szintén az EBESZ-re hivatkozva állapítja meg, hogy a tavalyi választásokon

a kormányzati tájékoztatási kampány jelentős részben megkülönböztethetetlen volt a Fidesz kampányától, egyértelmű előnyt biztosítva ezzel a Fidesznek.

A dokumentum megemlíti, hogy jelentés érkezett a civil szervezetek politikai megfélemlítéséről és a működésüket érintő jogi megszorításokról.

Szerepel a dokumentumban a magyar börtönökben tapasztalható túlzsúfoltság és esetenkénti fizikai erőszak is, és utal az alapvető jogok biztosának ezzel kapcsolatos jelentésére, illetve idézi az NGO-k vonatkozó jelentéseit is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lehet-e spontán csók ennél kínosabb a kamera előtt?

Lehet-e spontán csók ennél kínosabb a kamera előtt?

Négyszer több elektronikai hulladékot dob ki egy magyar, mint egy román

Négyszer több elektronikai hulladékot dob ki egy magyar, mint egy román

Egyenesen a katedrára: Kálmán Olga tanítani fog

Egyenesen a katedrára: Kálmán Olga tanítani fog

Megírta a Politico, mi lesz a fideszes EP-képviselőkkel a felfüggesztés után

Megírta a Politico, mi lesz a fideszes EP-képviselőkkel a felfüggesztés után

Zokniban, alsónadrágban lépett meg otthonról egy tatabányai kisfiú – játékot venni indult

Zokniban, alsónadrágban lépett meg otthonról egy tatabányai kisfiú – játékot venni indult

Előzetesben marad a VV Fanni meggyilkolásával gyanúsított férfi

Előzetesben marad a VV Fanni meggyilkolásával gyanúsított férfi