Németh András
Németh András

Oroszország vidéki városaiban megjelentek azok az önálló civilszervezetek, amelyek nem félnek kiállni jogaik mellett, és az utóbbi időben többször visszavonulásra késztették a keménykedő rendfenntartó erőket.

Néhány nap alatt két oroszországi városban – az észak-oroszországi Arhangelszkben és az Uralban lévő Jekatyerinburgban – is kisebbfajta csoda történt: a helyiek szembefordultak a hatalommal, és kitartó küzdelem után győzelmet arattak. A korábban kis kompromisszumokra sem hajlandó hatalom visszavonulása azt mutatja, gyengülőben van a népszerűségéből sokat vesztett Vlagyimir Putyin nevével fémjelzett orosz kormányzati struktúra, s hogy nem feltétlenül működik hosszú távon a magyarországihoz hasonló civilszervezet-ellenes propagandaháború.

Arhangelszk közelében az ellen tiltakoztak a helyiek, hogy Moszkva úgy döntött, az észak-oroszországi kikötőváros közelében lévő egyik település mellett nyit szeméttelepet, s temeti el tonnaszámra a főváros szemetét. Moszkvában évente 6,6 millió tonna hulladék keletkezik, s a hatóságok országszerte 26 olyan körzetet jelöltek ki, ahová elszállítják a helyben kezelhetetlen mennyiségű szemetet.

Az Arhangelszkhez közeli Sijez település lakói azonban hónapok óta tüntetésekkel tiltakoznak a terv végrehajtása ellen, s akkor sem hátráltak meg, amikor az északra vezényelt rohamrendőrök elvitték a munkagépeket őrző telephely köré gyűlt élőlánc több tagját. A helyeik végül a jelek szerint diadalmaskodtak, a moszkvai hatóságok közölték, addig felfüggesztik az előkészületeket, amig meg nem szerzik a helyiek hozzájárulását a szeméttelep megépítéséhez. 

Nem kell az újabb templom

Az ország negyedik legnagyobb városának számító Jekatyerinburgban is hasonló történt. Nap mint nap ezrek vonultak fel, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a másfél milliós város egyik központi terén, a bokrok és fák helyére építsék újra a szovjet hatalom által a múlt század harmincas éveiben lerombolt ortodox templomot.

A hatóságok egy ideig itt is keménykedtek, és sorra őrizetbe vették a tiltakozók vezetőit, ám a hét közepére megváltozott a helyzet, s előbb Putyin elnök közölte, hogy a projektet csak akkor folytatják, ha a jekatyerinburgiak többsége is támogatja az építkezést, majd a polgármester is bejelentette, felfüggesztik a tereprendezést, és elbontják a parkot körülvevő kerítést. 

©

Az arhangelszki és jekatyerinburgi kis diadal is azt mutatja, hogy Oroszország vidéki városaiban megjelentek azok az önálló civilszervezetek, amelyek nem félnek kiállni jogaik mellett. Az is figyelemre méltó, hogy 2011-2012-ban főként a nagyvárosokban, Szentpéterváron és Moszkvában vonultak utcára az emberek, most már vidéken is szerveződnek a központi hatalomtól már nem, vagy a korábbinál kevésbé tartó civil szervezetek. S ráadásul úgy szerveződnek, hogy Oroszországban a magyarországinál előbb hozták meg a hatalomnak nem tetsző civil szervezetek elleni törvényt, s nyilvánították hivatalosan is „külföldi ügynöknek” a határon túlról is támogatást kapó csoportokat.

Visszatáncoló központ

Míg korábban a rendőrségnek sikerült elfojtania a helyi „lázadásokat”, most úgy tűnik, a rendfenntartó erők sokkal óvatosabbá váltak, s visszavonulnak, ha komoly ellenállásba ütköznek. Ennek pedig az a fő oka, hogy a 2014-es csúcs utáni népszerűségből sokat vesztett Putyin-rendszer magabiztossága megrendült, s már nem vállalja fel, hogy a központ számára kevésbé fontos apróbb ügyekben is minden lehetséges eszközt bevessen. A helyiek most Arhangelszkben és Jekatyerinburgban is attól tartatnak, hogy miután nem sikerült a roham, jönnek a „szoft módszerek”: például a megosztási kísérletek, valamint a manipulált közvélemény-kutatási eredmények közzététele.

A független Levada Központ felmérése szerint Putyin támogatottsága hatvan százalék körül van, ez jóval alacsonyabb, mint a 2014-es csúcsszint, amikor – az Ukrajnához tartozó Krím félsziget elfoglalása után a megkérdezettek közel kilencven százaléka még egyetértett a Kreml politikájával. A VCIOM nevű közvélemény-kutató pedig azt állapította meg, hogy a Putyin iránti bizalom 13 éves mélypontra – 33,4 százalékra – zuhant, azaz kevesebben bíznak az államfőben, mint a 2011-es tüntetési hullám kezdetekor. Az intézet adatai drámai népszerűségesésről tanúskodnak, egy évvel ezelőtt, az elnökválasztás napjaiban a bizalmi szint még ötven százalék fölött volt.

Elszállt eufória

A háttérben több tényező is áll, az egyik az, hogy Putyin tavaly ősszel aláírta azt a törvényt, amely a nők és a férfiak számára is öt évvel felemelte a nyugdíjkorhatárt, s a szint – nőknél 61, a férfiaknál pedig 65 év – azt jelenti, hogy a jelenlegi élethosszkilátások szerint a férfiak közel fele nem éri majd meg a nyugdíjkorhatárt.

A felmérések szerint az is csökkenti Putyin és a Dmitrij Medvegyev vezette kormány népszerűségét, hogy az orosz választópolgárok egyrészt kezdenek ráunni a Krím annektálása miatt bevezetett külföldi szankciók miatt kialakult elszigeteltségre, másrészt egyre inkább érzik, túl sokba kerül a „kirakatként” használt félsziget fenntartása, illetve a kelet-ukrajnai oroszpárti szakadároknak támogatása.

A kiábrándultság természetesen egyelőre nem akkora, hogy a többség visszaadná Ukrajnának a még a szovjet időkben, az 1950-es évek közepén Kijevnek „ajándékozott” félszigetet, ám valamennyi felmérésből egyértelművé vált, hogy a győzelmi eufória már régen elmúlt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megint találtak egy Delhusa Gjon-dalt, ami szakasztott mása egy külföldi számnak

Megint találtak egy Delhusa Gjon-dalt, ami szakasztott mása egy külföldi számnak

Újabb Pride-rendezvényen provokáltak Budaházyék, elzavarták őket

Újabb Pride-rendezvényen provokáltak Budaházyék, elzavarták őket

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

A rollerezőkre és az autósokra is szigorúbb szabályok várnak Szlovákiában

A rollerezőkre és az autósokra is szigorúbb szabályok várnak Szlovákiában

Meghalt Inzelt Péter, a SZTAKI volt igazgatója

Meghalt Inzelt Péter, a SZTAKI volt igazgatója

Ha ilyen van az autójában, megmentheti az életét – ezért jó az automata segélyhívó

Ha ilyen van az autójában, megmentheti az életét – ezért jó az automata segélyhívó