szerző:
Tetszett a cikk?

Marek Jedraszewski krakkói érsek korábban a kormánypárt homofób kampányához is csatlakozott.

Az „Emlékek őre – Értékek őre” díjjal tüntette ki a megnyilatkozásaival sok tiltakozást is kiváltott Marek Jedraszewski krakkói érseket a Waclaw Felczak történész nevét viselő Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet. Az elismerést csütörtökön adták át.

Az ünnepségen „jólelkű, kedves és nagyszívű” lelkipásztorként, emberellenes, családromboló áligazságok leleplezőjeként méltatták a főpapot, akinek már a kinevezése is vitákat váltott ki 2016-ban. Legutóbb éppen a parlamenti választások előtt kritizálták beszéde miatt, amelyben a kormánypárt homofób gyűlölködő kampányához csatlakozott, elítélve a több városban megtartott „meleg méltóság meneteket”.

„A vörös ragály már nem terjed a mi vidékünkön, de megjelent egy új, neomarxista ragály, amely uralni akarja lelkünket, szívünket és szellemünket. Nem vörös, hanem szivárványszínű” – mondta akkor.

Az érsek hangvétele ellen a hívők közül, sőt egyházi körökből is sokan tiltakoztak, főleg mert a békés menetekre rátámadó, és részvevőket megverő szélsőjobboldali csoportok ellen egy szót sem szólt. Az is növelte a felháborodást, hogy Jedraszewski a pedofil papok leleplezését egyházellenes támadásnak minősítette, és megtagadta az együttérzést a megrontott áldozatoktól.

A Waclaw Felczak Intézetet a lengyel parlament alapította, vele párhuzamosan a magyar országgyűlés 2017-ben alapítványt hozott létre az 1916 és 1993 között élt kiváló történész, egykori ellenálló, majd politikai üldözött emlékére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blikk: 22 év után véget ér a Barátok közt

Blikk: 22 év után véget ér a Barátok közt

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé