szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Trump személyi ügyvédje, Rudolph Giuliani Budapesten és Kijevben olyan egykori ukrán tisztségviselőkkel találkozik ezen a héten, akik segíthetnek az amerikai elnöknek az őt fenyegető alkotmányos vádemelés következményeinek az elhárításában. Budapesten Giuliani azzal a Jurij Lucenko volt ukrán főügyésszel tárgyalt, aki ellen hazájában hatalommal való visszaélés vádjával indítottak eljárást.

Rudolph Giuliani útjával a konzervatív szellemiségű amerikai tévécsatorna, az One America News (OAN) szerkesztőinek segít egy olyan dokumentumfilm-sorozat elkészítésében, amelynek az a célja, hogy bebizonyítsa: Trump joggal kérte meg egy nyári telefonbeszélgetésben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy újítsa fel a vizsgálatot az egyik fő demokratapárti elnökjelölt-esélyes, Joe Biden és fia, Hunter Biden ukrajnai tevékenységének ügyében.

Trump – aki egy ideig visszatartotta az Ukrajnának szánt amerikai támogatás egy részét is – azt állítja, hogy Biden és fia számtalan pénzügyi és egyéb szabálytalanságot követett el Ukrajnában, és megpróbálta befolyásolni az ukrán igazságszolgáltatás munkáját is. A demokraták szerint Trumpot azért kellene eltávolítani az elnöki hatalomból, mert saját céljait követve, és hatalmával visszaélve próbálta befolyásolni egy másik állam politikáját.

Kijevben Giuliani két másik ügyésszel, Viktor Sohinnal és Konsztantyin Kulikkal találkozott, s a The New York Times című amerikai lap szerint mindkét ukrán extisztségviselő Trumpot segíti: korábban is már olyan nyilatkozatokat tettek, amelyekben támadták Bident, illetve azokat az ukrán személyeket, akik Trump egykori, az USA-ban már elítélt kampánymenedzserét, Paul Manafortot vádolták törvénytelenségek elkövetésével.

Az OAN korábban már bemutatott két részt a készülő dokumentumfilm-sorozatból, az abban megszólaló ukrán illetékesek ugyancsak azt bizonygatták, Biden és fia számos törvénytelenséget követett el Ukrajnában. A dokumentumfilmben megszólaló ukránok – mintha bíróság előtt állnának – eskü alatt vallottak, ezzel az volt a szerkesztők célja, hogy gyengítsék az alkotmányos vádemelést szorgalmazó demokraták érveit. Az OAN által megszólaltatott ukránokat ugyanis az amerikai demokraták nem hívták meg tanúként.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Kezdik sarokba szorítani a világ legnagyobb hatalmú vezetőjét

Egyre valószínűbb, hogy a demokrata többségű képviselőház alkotmányos vádat emel az ukrán elnöktől kért politikai segítségét botcsinálta módon eltitkolni próbáló Donald Trump ellen, aki még bízhat abban, hogy a republikánusok a szenátusban pajzsot vonnak elé.