szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kiszuperált városi buszt tusolóbusszá alakítottak át Hamburgban, a cél, hogy a hajléktalanok is emberi körülmények között tisztálkodhassanak, s így rendezhessék az életüket is. A kezdeményező egy volt hajléktalan.

A „Duschbus” szombaton tette meg első útját, s az ingyenes tisztálkodást és WC-használatot lehetővé tévő kezdeményezést egy közösségi finanszírozási kampánnyal sikerült elindítani: hat hét alatt 168 ezer eurót adtak össze az adakozók. A busz ötlete egy hajléktalanságból kiemelkedett fiatal német férfitól ered, aki a DW német hírportál szerint elmesélte, hogy hosszú ideig különféle vasútállomások mellékhelyiségeit használta, és nyilvános uszodák zuhanyozóiban tisztálkodott. „Minden embernek joga van a tisztálkodásra, s amikor a hajléktalanok piszkosnak érzik magukat, az megakadályozza, hogy elmenjenek különféle találkozókra, például állásinterjúkra, így megpróbáljanak változtatni helyzetükön. A zuhanyozóbusz így híd vissza a társadalomba” – mondta.  

A kezdeményező szerint az eddig összegyűjtött pénz hat hónapnyi üzemeltetésre elég, ezért a „Go Banyo” közösségi finanszírozási oldal továbbra is működik, és várja az újabb befizetéseket.  A Duschbuson három önálló fürdőszoba van, s mindegyikben van zuhanyozó, mosdó és WC, s a működtetők gondoskodnak a tisztálkodószerekről is.

A buszt a nyilvános tűzcsapokról lehet feltölteni – a város engedélyezte az ingyenes vízhasználatot. A busz meghatározott menetrend szerint közlekedik, minden megállóhelyen öt órán keresztül áll, s a járművet önkéntesek vezetik. A Duschbus naponta legalább 30 embernek teszi lehetővé a tisztálkodást.

Hivatalos adatok szerint Hamburgban jelenleg mintegy kétezer hajléktalan van, ám a szakértők szerint ennél jóval magasabb az utcán élők száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!