szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a világ legismertebb vezetői közül többen is egy helyen tartózkodnak, a belga főváros életét nem zavarja meg egy olyan találkozó, mint amilyen most is zajlik.

Egy fél háztömb és egy körtér – ekkora területet zárnak el Brüsszel központjában, amikor, általában negyedévente összegyűlnek itt a tagországok állam- és kormányfői. Erre a területre csak az arcképes igazolvánnyal, vagy az eseményre kapott regisztrációhoz kapott arcképes jelvénnyel rendelkezők léphetnek be. Ennek meglétét rendőrök ellenőrzik, ők azok is, akik a csúcsnak helyet adó két épületen kívül, a zárt területen figyelik az itt lévők mozgását.

©
©
©

A hvg.hu tudósítóját például arra kérték meg udvariasan, hogy egy delegáció elhaladtáig ne keljen át a zebrán, aztán (kb. egy perccel később) megköszönték a türelmet. Egy tévéstábtól pedig azt kérték – ugyanolyan előzékenyen -, hogy amíg bombát keresnek a területen, addig álljanak odébb néhány métert.

Az Európai Tanácsnak helyet adó két épületbe (az Europa és a Justus Lipsius) a kitűzőn szereplő vonalkód leolvasásával lehet bejutni, az Europát ezután lezárják, és a Justus Lipsiusban is csak meghatározott területen lehet mozogni.

A tömegközlekedést is érinti a csúcs: ilyenkor a Schuman térnél található metrómegálló egyes kijáratait lezárják, aki itt közlekedik, az kénytelen pár száz métert kerülni, a buszmegállót is kicsit odébb helyezik el.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve kínos következményei is lehetnek

A magyar kormány kommunikációs államtitkára Twitter-közvetítésével megsértette a Tanács eljárási szabályzatát, a történtekről Ursula von der Leyent is értesíteni fogják. Kovácsot a civil szervezetek háttéranyaga boríthatta ki, amelyet az uniós miniszterek is tanulmányoztak, miközben a Magyarországgal szemben indított eljárásról folyt meghallgatás. Kormányzati források állítják, az egész a magyar szóvivő magánakciója volt, de ezt azért nem árt fenntartásokkal kezelni.

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség