szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ferenc pápa elutasította azt a tavaly októberben több püspök által is kezdeményezett javaslatot, amely szerint engedélyeznék, hogy a világtól elzárt távoli helyeken nős férfiak is szolgálhassanak katolikus papként. A pápai állásfoglalás a tradíciókat féltő konzervatívok diadalát jelenti, szerintük a változtatás olyan lejtőre taszíthatta volna az egyházat, amelyen már nincs megállás.

A cölibátus részleges feloldását tartalmazó döntés szerdán egy Vatikánban kiadott pápai levélben hozták nyilvánosságra. A „liberálisnak” tartott egyházfő döntése sokakat meglepett, mert úgy tűnt, a több reformot is támogató pápa nyitott arra, hogy azokon a helyeken, ahol nagyon nehéz utánpótlást találni, nős férfiak is szolgálhassanak papként.

A csalódottak most attól tartanak, a hét évvel ezelőtt egyházfővé választott Ferenc pápasága inkább a szavakról, mintsem a valódi reformokról szól majd.

A The New York Times értesülései szerint Ferenc tanácsadói már közölték az egyházfővel, hogy befolyása – különösen a migráns- és menekültügyekben – csökkenőben van a világban, s elképzelhető, hogy a pápa most az egyházra koncentrál majd, ahol meghatározó befolyása a törvények szerint is megkérdőjelezhetetlen.

 

Szétfeszítheti a Vatikánt a papi nőtlenségről szóló vita

Nyíltan összecsaptak a cölibátus enyhítéséről a Ferenc pápa vezette reformerek és a XVI. Benedek fémjelezte konzervatívok a katolikus egyházban. Hogy működhet tovább a Vatikán, ha a falai között két pápa lakik? A három Oscar-díjra jelölt A két pápa című film végén az argentin Ferenc pápa és a német XVI.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!