szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz kormány az egész országra vonatkozóan bevezeti azokat a korlátozásokat, amelyeket Lombardia tartomány vezetői szorgalmaztak az elmúlt napokban.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdán este bejelentette, hogy egész Olaszországban március 25-ig további korlátozó intézkedéseket vezetnek be, hogy így gátolják a koronavírus-járvány terjedését.

Miután hétfőn este az olasz kormány az egész országra kiterjesztette az előzőleg csak a "vörös zónáknak" nevezett, koronavírustól fertőzött területeket érintő korlátozásokat, a leginkább fertőzött északi tartományok azt javasolták, hogy azokban a régiókban ennél szigorúbb korlátozásokat vezessenek be: ne csak az indokolatlan helyváltoztatást, utazgatást tiltsák meg, hanem zárják be az összes kereskedelmi egységet, vagyis üzletet, az élelmiszerboltokat és a patikákat kivéve.

Az olasz kormány szerdai döntése nyomán azonban ezeket nem csak Lombardiában, hanem az egész országban bevezetik. Vagyis a következő két hétben zárva kell tartaniuk a boltoknak, az állami hivataloknak, a bároknak és éttermeknek. Be kell zárniuk a fodrászatoknak, kozmetikáknak, szállodáknak, sörözőknek, menzáknak.

Csak a legalapvetőbb szükségletek kielégítését szolgáló üzletek, vagyis az élelmiszerboltok és a patikák tarthatnak nyitva. A tömegközlekedést nem állítják le, a postákat, banki, biztosítási szolgáltatásokat sem. És a gyárak, üzemek is működhetnek, amennyiben a megkívánt biztonsági intézkedéseket be tudják tartani. Ugyancsak tovább folyhat a mezőgazdasági és állattartási tevékenység.

Conte bejelentésekor elmondta, lelkiismereti döntést hozott: az olaszok egészsége az első. Pár napja azt kérte a polgároktól, hogy változtassanak a szokásaikon, ezért kérte, hogy maradjon mindenki otthon. De mint mondta, tudatában volt annak, hogy ez csak az első lépés, nem az utolsó. És most eljött az idő, hogy újabb lépést tegyenek - fogalmazott az olasz miniszterelnök. Azt is elmondta, hogy a rendkívüli helyzetre egy kormánybiztost nevez majd ki.

Az olasz polgári védelem szerdán közölt adatai szerint továbbra sem csökken a vírusjárványban megbetegedett és elhunyt emberek száma: a megelőző 24 órában közel kétezer új fertőzöttet regisztráltak, és 196 ember halt meg a koronavírus miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt